• De energierekening stijgt fors voor veel huishoudens in 2022, vanwege de sterke stijging van prijzen van stroom en gas.
  • Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik en een standaard variabel contract gaat het om een prijsstijging van liefst 86 procent, aldus het CBS.
  • Op deze berekening valt wel het nodige af te dingen, aangezien veel huishoudens contracten hebben met langere looptijden.
  • Lees ook: Koken op inductie of gas: wat is beter voor je energierekening?

De energierekening gaat dit jaar fors omhoog voor veel Nederlanders. Maar hoe dat precies uitvalt, hangt sterk af van het soort contract dat je hebt en je energieverbruik.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een berekening gemaakt op basis van de variabele tarieven, die doorgaans eens per halfjaar worden aangepast: in januari en juli. Daarbij is gekeken naar het gemiddelde verschil in de variabele tarieven tussen januari 2022 en dezelfde maand een jaar eerder.

Ook is rekening gehouden met een hogere tegemoetkoming in de belastingkorting op de energierekening van de overheid.

Dat levert volgens het CBS het volgende plaatje op:

Volgens het CBS is een huishouden met een gemiddeld energieverbruik dit jaar bijna het dubbele kwijt. Dat huishouden moet dit jaar 2.800 euro betalen voor elektriciteit en gas. Dat is een stijging van 1.321 euro (86 procent) ten opzichte van 2021.

Maar op deze standaardberekening is wel een hoop af te dingen. "Hoe meer energie een huishouden verbruikt, hoe groter de prijsstijging", stelt het CBS in een toelichting. En het omgekeerde geldt dus ook. Verder is geen rekening gehouden met bijvoorbeeld huishoudens die zelf stroom opwekken met zonnepanelen.

Ruim helft huishoudens heeft energiecontract waarbij prijzen 1 tot 5 jaar vaststaan

Een ander belangrijk punt is dat veel huishoudens contracten hebben met langere looptijden, waarbij de prijzen één, drie, of vijf jaar vaststaan. Die lopen niet allemaal in januari 2022 af.

Naar schatting heeft ruim de helft van de 8 miljoen Nederlandse huishoudens contracten met een langere looptijd, blijkt uit een inventarisatie van de Autoriteit Consument & Markt van afgelopen jaar.

Economen van ABN AMRO meldden eerder deze maand op basis van transactiedata afgelopen januari dat de gemiddelde stijging van energieprijzen in die maand eerder in de buurt ligt van de 30 procent. Nog steeds fors, maar veel lager dan de berekening van het CBS suggereert.

Een andere belangrijk punt is dat het CBS werkt met gemiddelde prijzen. Uit een inventarisatie die financiële vergelijker Pricewise maakte voor Business Insider, blijkt dat de variatie tussen energieleveranciers in januari dit jaar groot is.

Zo lopen de prijzen voor standaard variabele contracten voor gas uiteen van 0,65 euro per kuub tot 1,85 euro per kuub, exclusief belastingen. Het gemiddelde lag hierbij afgelopen maand op 1,43 euro per kuub.

Bij de variabele stroomtarieven lag het gemiddelde in januari 2022 op 0,39 euro per kWh. Ook hier zijn er enorme verschillen tussen aanbieders. De variabele tarieven voor stroom lopen bij de start van 2022 uiteen van 0,13 euro per kWh tot 0,63 euro per kWh.

LEES OOK: Energierekening: zo groot zijn de prijsverschillen tussen aanbieders van gas en stroom bij start van 2022 – vergelijken loont meer dan ooit