Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik betaalt per januari 2021 op jaarbasis 60 euro minder voor stroom en gas.

Het CBS heeft berekend dat de jaarrekening op basis van variabele tarieven voor stroom en gas is gedaald naar 1.513 euro.

Afhankelijk van het huishoudtype en het soort woning kan de besparing op de energierekening groter of kleiner zijn.

Consumenten betaalden begin dit jaar wat minder voor hun energie dan vorig jaar. Gemiddeld was de prijs van energie in januari op jaarbasis bijna 4 procent lager.

Dat komt door de lagere variabele leveringstarieven die de consument per kubieke meter gas of kilowattuur elektriciteit moet betalen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op jaarbasis scheelt dat 60 euro op een gemiddelde energierekening.

Voor gas daalde het variabele leveringstarief in een jaar tijd met bijna 18 procent. Dat levert huishoudens op jaarbasis een gemiddelde besparing op van 68 euro.

De prijs van elektriciteit daalde met ruim 9 procent en daarmee bespaart de consument op jaarbasis gemiddeld 18 euro.

Lees ook op Business Insider

De vaste leveringskosten van energie zijn wel gestegen. Voor gas is een huishouden hiervoor gemiddeld 6 euro meer kwijt en voor elektriciteit 20 euro.

De belastingmaatregelen van 2021 hebben volgens het CBS vrijwel geen effect op de energierekening. De belasting op gas gaat omhoog, maar die op elektriciteit daalt.

Het CBS heeft voor de energiekosten een berekening gemaakt op basis van een gemiddeld verbruik van 1.192 kubieke meter gas en 2.464 kWh stroom. Op basis hiervan komt de jaarrekening in januari 2021 uit op 1.513 euro.

Bron: CBS
Bron: CBS

De feitelijke besparing op de energiekosten varieert wel, afhankelijk van het soort huishouden en het bijbehorende energieverbruik.

Het CBS heeft hiervoor een aantal berekeningen gemaakt, op basis van 10 huishoudtypen. De grootste besparing van 105 euro op jaarbasis valt te behalen met een grote, oude vrijstaande woning waar twee of meer mensen wonen. De kleinste besparing van 35 euro op jaarbasis komt voor rekening van een alleenstaande in een nieuw, klein appartement.

Bron: CBS
Bron: CBS

LEES OOK: Blik op je Geld: dieptepunt hypotheekrente, vaste energieprijzen stijgen weer