Is Google verantwoordelijk voor de suggesties die de zoekmachine doet om zinnen aan te vullen? Google vindt van niet, maar rechters in twee landen denken daar anders over. Wordt dit het volgende probleem voor Google?

Op het eerste gezicht lijkt de autocomplete-functie van Google onschuldig. De zoekmachine vult zoektermen aan op basis van waar andere mensen op hebben gezocht. Dat gebeurt volledig automatisch via een algoritme; er komt geen mens aan te pas.

Het automatisch aanvullen kan handig zijn als je bijvoorbeeld de titel van een film niet meer weet. Die film met Katja Schuurman met oesters in de titel? Tik in ‘de oesters’ en Google doet automatisch de suggestie ‘de oesters van nam kee’.

Miljardair uit Hongkong klaagt

Maar miljardair Albert Yeung uit Hongkong is niet te spreken over hoe Google zijn naam automatisch aanvult. De resultaten suggereren volgens hem dat hij ‘banden met de georganiseerde misdaad’ heeft, schrijft The Wall Street Journal.

Bij het intypen van Yeung’s naam in het Engels of Chinees verschijnen er suggesties als ’triad’. Dit is hoe georganiseerde criminele bendes worden genoemd in China. De miljardair heeft Google gevraagd de autocomplete-resultaten te verwijderen, maar de zoekgigant heeft dat geweigerd.

'Bedreiging van de basis van internet'

Google betoogt dat het bedrijf geen autocomplete-suggesties publiceert, maar dat het een passieve weergave is van waar andere gebruikers het meest naar hebben gezocht. "De eis aan zoekmachines om de zoeksuggesties te beoordelen en te bewerken is een bedreiging voor de basis van het internet." De zoekgigant vindt het daarom niet terecht dat iemand het bedrijf hiervoor aan kan klagen. Google raadt de miljardair aan om websites te vragen lasterlijk materiaal te verwijderen.

Het Hooggerechtshof in Hongkong ging dinsdag niet mee in die argumentatie. Volgens de rechter heeft Google de mogelijkheid om inhoud te censureren. Ook het argument van Google dat de Hongkongse rechter geen zeggenschap heeft over de Amerikaanse zoekgigant werd verworpen. Het staat miljardair Yeung nu vrij om Google aan te klagen voor het automatisch aanvullen van zijn naam.

Rechtszaken in andere landen

In andere landen speelden al soortgelijke zaken. Zo moest Google in Duitsland namen uit de aanvul-functie schrappen als inbreuk wordt gemaakt op de persoonsrechten van mensen. Ook in Frankrijk werd de eiser in het gelijk gesteld.

Het is bovendien niet het eerste conflict van Google dat met privacy te maken heeft. Eerder dit jaar oordeelde het Europese Hof dat mensen het recht hebben om 'vergeten' te worden door Google.

Lees ook

Google onder vuur: 5 dingen die Europa niet pruimt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl