Jeff Bezos heeft een nederlaag geleden in zijn protest tegen NASA’s toekenning van een maanlandercontract aan SpaceX.

Bezos’ Blue Origin had gezegd dat het oneerlijk was van NASA het contract van 2,9 miljard dollar aan slechts één bedrijf te gunnen.

SpaceX CEO Elon Musk reageerde op Twitter op het voor hem gunstige nieuws met een emoji.

Jeff Bezos heeft van het Amerikaanse Government Accountability Office (GAO) het deksel op de neus gekregen. Zijn klacht over de gunning van een contract aan SpaceX is ongegrond verklaard.

Bezos’ Blue Origin had een protest ingediend waarin het besluit van NASA om een maanlandercontract alleen aan SpaceX van Elon Musk te gunnen, werd aangevochten.

“GAO heeft geconcludeerd dat NASA de aanbestedingswet- of regelgeving niet heeft overtreden toen het besloot om slechts één gunning te doen,” zei het bureau in een verklaring.

SpaceX werd in april het contract van 2,9 miljard dollar gegund, en won daarbij van defensieaannemer Dynetics en Blue Origin. NASA heeft als doel om astronauten al in 2024 naar de maan terug te laten keren. Deze gunning is een belangrijk onderdeel van dit zogenaamde Artemis-programma. De beslissing van NASA kwam als een schok, omdat verwacht werd dat het agentschap twee van de drie bedrijven zou kiezen, en niet slechts één.

Kort na de beslissing van NASA dienden Blue Origin en Dynetics dan ook protesten in. Volgens Blue Origin was NASA verplicht contracten aan meerdere bedrijven te gunnen in overeenstemming met de aanvankelijk uitgesproken voorkeur.

Lees ook: Jeff Bezos vliegt naar de ruimte in een ‘penisraket’ net als Dr. Evil – en er zijn meer overeenkomsten met de schurk uit de ‘Austin Powers’-films

Bij de aankondiging dat het voor SpaceX had gekozen, zei NASA dat het slechts één bedrijf had gekozen vanwege de beperkte financiering door het Congres voor het programma.

Blue Origin zegt dat NASA nooit gesprekken met het bedrijf is begonnen om te onderhandelen over de prijs van het maanlandingssysteem. NASA verwachtte naaar verluidt dat het systeem bij Bezos zo'n 6 miljard dollar zou kosten, ruwweg twee keer zoveel als de prijs van SpaceX. De ruimtevaartorganisatie zou SpaceX daarentegen wel in staat hebben gesteld om te onderhandelen.

Volgens het GAO behield NASA zich het recht voor om "meerdere gunningen, een enkele gunning, of helemaal geen gunning te doen".

Musk reageert met emoji op gunstige beslissing

Een woordvoerder van Blue Origin stelt tegenover Insider dat het bedrijf "zal blijven pleiten voor twee aanbieders omdat we geloven dat dit de juiste oplossing is."

"We staan pal voor onze overtuiging dat er fundamentele problemen waren met NASA's beslissing" zei de woordvoerder. Volgens Blu Origin kon GAO deze problemen niet aanpakken omdat ze er geeen jurisdictie over heeft. "Het Human Landing System-programma moet nu concurrentie krijgen in plaats van later [in het traject] - dat is de beste oplossing voor NASA en de beste oplossing voor ons land."

SpaceX CEO Elon Musk reageerde op zijn eigen karakteristieke wijze op het besluit van GAO: door op Twitter een emoji te plaatsen. "GAO", schrijft hij, begeleid door een krachtpatsersarmpje.

Slechts enkele dagen geleden bood Bezos aan om tot 2 miljard dollar aan kosten te dekken als NASA Blue Origin nog een kans zou geven op het maanlandercontract. Dynetics reageerde vooralsnog niet op het verzoek om commentaar van Insider.

Lees over ruimtevaart door miljardairs ook: