• Elon Musk bezocht Richard Branson in diens keuken om drie uur ’s nachts om hem succes te wensen met zijn ruimtevlucht.
  • Branson vloog zondagochtend naar de rand van de ruimte in een raketvliegtuig van zijn bedrijf Virgin Galactic.
  • De Britse miljardair deelde een foto van hemzelf en Musk die op blote voeten in zijn keuken staat.

Elon Musk bezocht mede-ruimtebaron en miljardair Richard Branson bij hem in de keuken in de nacht voor Bransons historische vlucht naar de rand van de kosmos.

Branson, topman van de Virgin Group, vloog zondagochtend met het raketvliegtuig SpaceShipTwo tot een hoogte van ongeveer 86 kilometer. Daarmee haalde hij net de rand van de ruimte.

Het was Virgin Galactics eerste vlucht met een volledige bemanning. Hierna wil het bedrijf vanaf volgend jaar betalende toeristen naar de rand van de ruimte vliegen.

Het uiteindelijke doel van het bedrijf is om ruimtevluchten voor iedereen bereikbaar te maken, aldus Branson.

Sirisha Bandla op de schouders van Richard Branson, samen met Beth Moses en Colin Bennett. Ze vieren het succes van hun ruimtevlucht op 11 juli. Foto: REUTERS/Joe Skipper
Sirisha Bandla op de schouders van Richard Branson, samen met Beth Moses en Colin Bennett. Ze vieren het succes van hun ruimtevlucht op 11 juli. Foto: REUTERS/Joe Skipper

Musk, oprichter van het ruimtebedrijf SpaceX, heeft een heel ander doel voor ogen. Hij wil Mars bereiken en deze bewoonbaar maken voor mensen. Ondanks dit verschil in doelstellingen toonde hij toch zijn steun voor Branson.

Twee uur voor de lancering deelde de Virgin-topman een foto op Twitter met daarop hemzelf in zijn keuken met Musk ernaast op blote voeten.

"Een goede start van de ochtend met een vriend", schreef hij erbij.

De oprichter van SpaceX was op Virgin Galactics lanceerbasis in New Mexico om de vlucht te bekijken. Later werd hij gezien met de CEO van Virgin Orbit, Bransons andere ruimtevaartbedrijf.

In een persconferentie na de ruimtevlucht liet Branson weten dat het bezoek van Musk vrij vroeg was: drie uur 's nachts.

"Ik kwam net uit bed, en hij had nog niet geslapen", lacht hij. "Hij is een nachtuil en onze interne klokken lopen compleet anders. Maar het is heel aardig van hem dat hij helemaal hiernaartoe kwam om ons geluk te wensen."

"Het was geweldig om Elon Musk om drie uur 's nachts in mijn keuken te ontmoeten, om ons het beste te wensen", zei hij.

Enkele uren later steeg Branson, samen met twee piloten en drie Virgin Galactic-werknemers op. Naast Branson waren dat astronautentrainer Beth Moses, Colin Bennet (hoofd operationeel ingenieur) en Sirisha Bandla (vicepresident van overheidszaken en onderzoek).

VSS Unity vliegt naar de rand van de ruimte op 11 juli 2021. Foto: Virgin Galactic
VSS Unity vliegt naar de rand van de ruimte op 11 juli 2021. Foto: Virgin Galactic

Een 'moederschip' met dubbele romp bracht het ruimtevaartuig tot een hoogte van ongeveer 16 kilometer. Daar koppelde de SpaceShipTwo los en startten de piloten direct de raketmotor van het voertuig.

Ze richtten de neus naar het heelal en schoten binnen twee minuten met drie keer de snelheid van het geluid naar 85 kilometer hoogte.

Branson en de ander bemanningsleden konden ongeveer vijf minuten gewichtsloos rondzweven en genieten van een uniek uitzicht op de aarde. Daarna begon de zwaartekracht weer aan het vliegtuig te trekken. Daarop klapte SpaceShipTwo zijn vleugels uit en gleed naar een rustige landing op de daarvoor bestemde landingsbaan.

"Gefeliciteerd met een prachtige vlucht", twitterde Musk kort na de landing.

LEES OOK: Volgens Richard Branson beschikken alle succesvolle ondernemers over deze 5 eigenschappen