Het aandeel van Tesla is in de eerste helft van 2017 flink in waarde gestegen. Op een gegeven moment was een aandeel 400 dollar per stuk waard.

De laatste weken is de waarde weer gedaald – nu is een aandeel Tesla ongeveer 330 dollar waard. Maar dat is nog altijd 50 procent meer dan in januari.

Als jij de CEO van Tesla zou zijn, zou je misschien naar deze cijfers kijken en bedenken dat je een genie bent. Maar Elon Musk is volgens velen al een genie, en hij heeft besloten om de prijs naar beneden te praten.

Investeringsronde

“Ik heb al meerdere keren gezegd dat de prijs hoger is dan dat realistisch is, en dat is nog altijd het geval”, zei Musk afgelopen week nog op een conferentie. Waarschijnlijk heeft Musk niet wanhopig naar de stijging gekeken – hij heeft zich hier en daar zelfs verkneukeld om beleggers die speculeerden op een koersdaling. Maar Musk houdt ook rekening met de markt.

Tesla zal dit jaar zeker twee miljard euro uitgeven om genoeg Model 3’s te kunnen produceren. Dat is een zware aanslag op de balans, en de enige manier om dat te compenseren is een investeringsronde zoals Tesla dat ook in 2015 en 2016 heeft gedaan.

Het is niet de vraag of, maar wanneer Tesla de markt om geld zal vragen. Mijn theorie is dat Musk probeert om de risico’s voor toekomstige investeerders te beperken. En die waren vrij hoog toen een aandeel Tesla richting de 400 dollar ging. Investeerders zullen een prijs van rond de 300 dollar is confortabeler vinden.

Lees ook op Business Insider

Iedereen tevreden

De vorige investeringsrondes vonden plaats toen een aandeel zo’n 250 dollar waard was. Nu Model 3 op de markt komt, is een prijsstijging van 50 dollar niet onredelijk voor Musk. Natuurlijk is een prijs van 400 dollar voor de huidige aandeelhouders gunstiger, maar nu het dat niveau al heeft bereikt, is een prijs van 300 dollar vrij aantrekkelijk voor wie de slag in de voorgaande jaren heeft gemist.

Musk houdt op die manier iedereen tevreden: hij wil dat Teslarijders gelukkig zijn met hun auto, en dat de aandeelhouders blij zijn met hun investering. En hoewel sommige analisten, met recht, stellen dat een prijs van onder de 200 dollar realistischer zou zijn, is het moeilijk om een gebeurtenis voor te stellen waarbij de koers inderdaad zo hard zou zakken.

Op dit moment lijkt de prijs zich rond de 320 dollar te nestelen, dus Musk wil mogelijk nog wat van die prijs afpraten. Of hem dat lukt of niet; toekomstige investeerders weten dat de prijs nog zeker tot de 400 dollar kan stijgen, en hebben dus iets om naar uit te kijken als ze voor (ruim) 300 dollar in kunnen stappen.

Op het eerste oog lijkt het dus vreemd dat Musk de prijs zo nadrukkelijk naar beneden probeert te praten, maar wie beter kijkt ziet de logica. En het is cruciaal voor Tesla om te overleven.