Elektrische automaker Tesla zet alles op alles om aan de productiedoelstellingen te voldoen. De onderneming moet en zal een winstgevend autobedrijf worden.

Fabrieken draaien zeven dagen per week en werknemers maken lange werkweken, ook Tesla-directeur Elon Musk. Hij is naar verluidt altijd op de werkvloer en heeft de reputatie vrijwel zonder slaap te kunnen. Maar ook Musk is geen superman.

Business Insider sprak met 42 Tesla-medewerkers die vertelden hoe het is om bij het bedrijf te werken. Ze noemden de zeventig uur durende werkweken en mails van de Tesla-CEO met alleen de verontrustende tekst ‘WTF‘.

Zij onthulden ook dat ze Elon Musk regelmatig ergens slapend aantroffen. Op de werkvloer, onder een bureau of in een vergaderzaal.

Musk is oververmoeid

Nu gaf Elon Musk recent ook wel toe oververmoeid te zijn. Zijn ‘werken tot je erbij neervalt’-mentaliteit is voor sommige medewerkers inspirerend.

Dexter Siga, kwaliteitsmanager in Fremont is zo iemand. “Musk is niet bang om zijn handen vuil te maken, niet bang om aan de (productielijn) te werken”, zegt Siga. “Hij slaapt hier. Echt. Die man is toegewijd aan zijn vak.”

Hij vertelde hoe ook diverse collega’s Musks voorbeeld volgen en onder tafels, op het tapijt slapen, zonder luchtbed.

Teken van slecht management

Andere Tesla-medewerkers, zoals de voormalige vicepresident van het bedrijf, zijn niet onder de indruk. Het slaapgedrag van Musk illustreert volgens hen alleen diens gebrekkige management.

Hij noemt het voorbeeld waarin Musk een ingenieur ontsloeg, omdat die een aantal foute beslissingen nam. Vervolgens slaapt Musk op de grond totdat het probleem is opgelost. Puur symbolisch, volgens de ex-manager. Het lost niets op. Het echte probleem is slecht management.

Lange dagen draaien en regelmatig weinig slapen kan inderdaad een teken van zwak management zijn, blijkt uit research onder programmeurs.

Voorlopig vinden de Tesla-medewerkers Musk geregeld in een hazenslaapje ergens in de fabriek of onder een bureau in het kantoor. Kwaliteitsmanager Siga vindt dat mooi. Omdat Musk zo laat zien dat "hij zeer betrokken is" en dat hij begrijpt hoe hard de medewerkers werken. "Hij heeft een aanhang van mensen die bereid zijn om voor hem te vechten."