In het boek Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future vertelt Ashlee Vance het verhaal van hoe Musk afscheid nam van zijn persoonlijke assistent in 2014.

Volgens Vance vroeg de assistent, Mary Beth Brown, om een flinke loonsverhoging na twaalf jaar trouwe dienst.

Musk reageerde op een ongebruikelijke manier: Brown kreeg twee weken vrij. In die periode nam Musk zelf al haar taken over om te kijken of ze onmisbaar was of niet.

Toen Brown terugkeerde van haar gedwongen vakantie kreeg ze te horen dat ze overbodig was. Musk zou haar nog een andere positie hebben aangeboden, maar ze is nooit meer teruggekeerd naar het kantoor van de Tesla-, SpaceX- en SolarCity-baas.

Dit voorbeeld is vrij extreem, maar volgens Lynn Taylor een goede les in het uitvogelen wat je waard bent binnen een organisatie. Taylor is een expert als het aankomt op efficiënt werken en schreef het boek Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job. Ze deelde met Business Insider enkele tips om je eigen waarde binnen een bedrijf in te schatten en hoe je kunt zorgen dat je onmisbaar wordt.

Volgens Taylor is het nuttig om elke dag een kwartiertje na te denken over wat jouw verantwoordelijkheden zijn. “Zou een stagiair kunnen doen wat ik doe en de baas tevreden houden?” Als het antwoord ‘ja’ of ‘misschien’ is, dan is het tijd om een tandje harder te werken.

“Je moet ervoor zorgen dat jouw baas niet zonder jou kan”, aldus Taylor. Denk na over wat jouw baas succesvol maakt en pas je aan zodat je in dat plaatje past. Hoe zorg je ervoor dat jou baas het goed doet voor zijn baas?

Niemand is onvervangbaar

Een tactiek is om je baas gewoon te vragen of je genoeg toevoegt aan de organisatie. Daar is volgens Taylor geen functioneringsgesprek voor nodig.

Terwijl je bezig bent met een project kan je zeggen: “Trouwens, ik wil even zeker weten dat ik iets toevoeg aan de organisatie. Ik weet dat er veel druk op je staat. Kan ik iets doen om jou het werk makkelijker te maken?”

Zorg er wel voor dat je voorbeelden hebt van hoe je het leven op de bedrijfsvloer vergemakkelijkt. Als je baas bijvoorbeeld bezig is met een lastig project, kan je aanbieden om vanuit jouw ervaring en expertise een deel van het werk uit handen te nemen.

“Ik merkte dat je hard werkt aan XYZ. Zelf heb ik ervaring in X en misschien kan ik daar dus wat taken overnemen. Als jij er open voor staat zou ik het heel graag doen”, kun je volgens Taylor zeggen. Uiteindelijk komt het erop neer dat je jezelf onmisbaar maakt voor het succes van je baas en bedrijf.

“Niemand is onvervangbaar”, volgens Taylor. “Het gaat erom dat je jezelf moeilijker te vervangen maakt.”

Update: Elon Musk heeft gereageerd op de anekdote uit de biografie. Volgens hem is het verhaal dat hij zijn assistent ontsloeg nogal eenzijdig.