• De vraag naar elektriciteit stijgt zo snel dat het elektriciteitsnet op steeds meer plaatsen in Nederland overbelast raakt.
  • In de Amsterdamse wijk Buiksloterham is er al geen ruimte meer om nieuwe supermarkten of horecazaken aan te sluiten.
  • Particulieren moeten rekening houden met langere wachttijden voor een warmtepomp, zonnepanelen of een laadpaal voor de deur.

Door de sterk toegenomen vraag naar elektriciteit kan het stroomnet in sommige delen van Amsterdam niet meer genoeg stroom leveren. Dat is eerder dan netbeheerder Liander had verwacht.

Liander werkt hard aan het uitbreiden van de capaciteit, maar dat gaat waarschijnlijk niet snel genoeg om te voorkomen dat er in andere delen van Amsterdam ook problemen ontstaan.

Het netwerk in de wijken Buiksloterham en Overhoeks in Amsterdam-Noord zit nu aan de maximale capaciteit. Voor een nieuwe supermarkt of horecazaak is geen ruimte meer, bericht de Volkskrant.

Ook voor een deel van het Westelijk Havengebied geldt dat er geen ruimte meer is voor het leveren van meer stroom. De capaciteitsproblemen treffen alleen grootverbruikers en niet consumenten en ondernemers, benadrukt Liander.

Energietransitie zorgt voor problemen

De energietransitie eist volgens de gezamenlijke netbeheerders veel van het elektriciteitsnet. Op plekken waar voorheen weinig eindgebruikers waren en de stroombehoefte beperkt was, worden nu ineens windmolens en zonneparken aangelegd waardoor de capaciteit van de stroomleidingen niet meer toereikend is.

Ook is er op andere vlakken meer vraag naar stroom. Zo worden meer huizen verwarmd met een warmtepomp in plaats van een cv-ketel en komen er steeds meer laadpunten voor elektrische auto's.

Op nieuwe en zwaardere aansluitingen moeten consumenten mogelijk langer wachten door de drukte. Daardoor kunnen ze mogelijk ook niet meer continu zelf opgewekte zonnestroom terugleveren, waarschuwt Liander. Verder moeten ze langer wachten voordat een laadpaal voor een elektrische auto wordt aangesloten of ze een zwaardere aansluiting kunnen krijgen die voor een warmtepomp nodig is.

Liander zegt dat de Nederlandse plannen om van het gas af te gaan mogelijk in gevaar komen. "Ik sluit niet uit dat dit gevolgen kan hebben voor de warmtevoorziening van woonwijken", zegt Daan Schut, directeur energietransitie bij Liander, tegen de Volkskrant.

Verzwaring van het netwerk kost tientallen miljarden

De verzwaring van het netwerk kost veel tijd en geld. De gezamenlijke netbeheerders geven tot 2030 ongeveer 40 miljard euro aan de verbeteringen. Er komt echter zo veel op ze af dat niet alle werkzaamheden tegelijk kunnen uitvoeren en er dus problemen ontstaan.

Voor de specifieke problemen in Amsterdam-Noord en het havengebied heeft Liander overigens al oplossingen klaarliggen. In Amsterdam-Noord wordt al aan uitbreiding van het net gewerkt en die moet begin 2023 klaar zijn. In het Westelijk Havengebied moet een nieuw verdeelstation komen. Dat kan begin 2026 klaar zijn.

Lees meer over warmtepompen en energieverbruik: