Als je altijd binnen loopafstand van een elektrische auto bent, heb je dan nog een eigen voertuig nodig? Amber Mobility denkt van niet en wil dat in Eindhoven gaan beproeven. Het bedrijf is mede opgericht door Merien ten Houten, een van de initiatiefnemers van de nieuwssite NU.nl in 1999.

De primeur is vooralsnog beperkt tot een kleine groep: ABN Amro-werknemers in de regio Eindhoven. Maar als het aan Amber Mobility ligt, moet de focus daarna op de rest van Nederland en de wereld.

Eerste stap is een zogenoemde mobility hub in Eindhoven, samen met de High Tech Campus in de Brabantse stad. “Verschillende bedrijven kunnen een pool aan auto’s delen. Het doel is om een breed netwerk aan te bieden binnen Eindhoven met 400 ‘Ambers’ in 2018”, zegt mede-oprichter Merien ten Houten tegen lokale nieuwssite E52.

Amber Mobility presenteerde haar plannen vorige week op een evenement ter ere van scheidend burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel.

Flexibiliteit is groot

De meest in het oog springende innovatie van Amber Mobility is het feit dat je een auto niet terug hoeft te brengen naar een vaste plek. Na je rit laat je de wagen achter waar je kunt parkeren en daar kan de volgende klant instappen. De flexibiliteit is daarmee groot. Ook als je een auto oppikt. De gebruiker geeft aan dat hij een rit wil maken en de Amber Mobility-app geeft de dichtstbijzijnde optie weer op een kaartje.

Van Houten begon het bedrijf, dat eerst door het leven ging als Project33, uit frustratie met alle stilstaande auto’s. “Drieëntwintig van de vierentwintig uur per dag. Dat neemt een enorme hoeveelheid ruimte in beslag. Stel je voor hoe we die beter kunnen benutten.”

“Amber Mobility is een alternatief voor eigendom. Je hebt de vrijheid van je eigen auto, maar zonder de hoge kosten. Plus we verlagen de CO2-uitstoot aanzienlijk, niet alleen omdat de wagens elektrisch zijn, maar ook omdat we er veel minder van nodig hebben.”

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl