Oud-studenten van de TU Eindhoven die hebben meegedaan aan de World Solar Challenge brengen met hun startup Lightyear in 2019 een commerciële zonneauto op de markt.

De vierwielaangedreven elektrische auto ‘Lightyear One’ kan volgens de makers nadat hij volledig is opgeladen met zonne-energie tot 800 kilometer rijden op één batterijlading.

Belangstellenden kunnen de auto vanaf deze donderdag bestellen en moeten daarvoor 119.000 euro exclusief btw voor neertellen. Het definitieve ontwerp wordt pas volgend jaar gepresenteerd en de eerste auto’s worden dan in 2019 geleverd.

Volgens CEO Lex Hoefsloot van Lightyear wordt een uiterst efficiënte auto:

“Je kunt de Lightyear One zien als een elektrische auto die van de grond af aan opnieuw ontworpen is. Op die manier was het mogelijk het beste van zonne-auto’s en elektrische auto’s te combineren […] We zijn in staat een geweldig uiterlijk te combineren met extreme efficiency, zo maken we science fiction realiteit.”

Bijladen niet nodig in de zomer

De auto kan ook met een stekker via het gewone elektriciteitsnet worden opgeladen, maar dat is volgens de startup in de zomer zelden nodig. Bijladen hoeft alleen voor lange trips en in de winter. De zonnecellen op het dak van de auto genereren op gewone zomerdagen voldoende energie.

Lees ook op Business Insider

De ambities van Lightyear zijn torenhoog: “Dit is de eerste stap in onze missie om elektrische auto’s voor iedereen ter wereld beschikbaar te maken.”

Volgens het bedrijfje is hun auto dankzij de zonnecellen op het dak erg geschikt voor gebieden waar nog geen laadpunten beschikbaar zijn en kan de auto ook ruige terreinen aan.