De Eindhovense ICT-ondernemers Christian de Kok en Karsten Nilsen hebben CleverCoin, hun digitaal handelsplatform voor bitcoins, verkocht aan de Amerikaanse bitcoinbeurs Kraken.

Dat maakte CleverCoin dinsdag bekend, zonder financiële details te noemen. Het handelsplatform van De Kok en Nilsen was in 2014 het eerste in Nederland dat het mogelijk maakte om te handelen in bitcoins.

Door een fraudegeval met een Duitse klant lag de handel via CleverCoin sinds april stil. De Franse betaaldienst Lemon Way, dat de transacties voor de Eindhovenaren afhandelde, verscherpte na het incident eenzijdig de procedure om de identiteit van gebruikers vast te stellen. Daarop werd de samenwerking met de Fransen beëindigd en kon er niet meer via CleverCoin gehandeld worden.

De verkoop aan Kraken kwam daarop in een stroomversnelling, zegt het bedrijf in een persbericht (pdf). Kraken is de grootste bitcoinbeurs ter wereld in euro’s en is gevestigd in San Francisco. De deal met CleverCoin is de derde overname dit jaar van Kraken, dat tot de vijf grootste handelsplatforms in cryptomunten behoort.

Perfecte partij

Alle 20.000 gebruikers van CleverCoin hebben een account bij Kraken gekregen, waarmee ze per direct kunnen handelen om het Amerikaanse platform. Niet alleen in bitcoin, ook in andere digitale munten als Litecoin en Ethereum.

"Kraken is de perfecte partij om CleverCoin aan over te dragen. We werken al jaren met ze samen en delen dezelfde overtuigingen", aldus mede-oprichter Nilsen.

De Kok en Nilsen gaan nu fulltime verder met hun ICT-bedrijf CleverIT.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl