Bij Eindhoven denk je misschien als eerste aan voetbalclub PSV of aan het vliegveld met de goedkope vluchten, maar Eindhoven is meer dan dat.

Brainport Eindhoven is een van de meest innovatieve gebieden ter wereld. Grote bedrijven als ASML en Philips vinden er hun oorsprong.

Door de Dutch Design Week ligt de nadruk ook op design en ontwerpen. “We profileren onszelf echt als de Nederlandse design hoofdstad. En er zijn steeds meer plekken in de stad waar je dat kan ervaren. Bijvoorbeeld in de creatieve wijk Strijp-S,” zegt Erik van Gerwen, verantwoordelijk voor de citymarketing van de lichtstad, tegen Business Insider.

Er zijn genoeg zakelijke redenen om naar Eindhoven te komen. Maar als je een paar verloren uurtjes hebt, valt er dus ook een hoop te zien op cultureel gebied. Je hoeft je in ieder geval niet te vervelen.

Ook voor een kort bezoek heeft citymarketeer Van Gerwen een aantal leuke tips. We nemen ze hieronder door.


Binnenstad: Van Abbe museum en restaurant met Michelinster

In Eindhoven valt je direct iets op: er zijn heel veel kroegen. Qua eten en drinken is er volop keuze. Studenten kiezen vaak voor Stratumseind: met meer dan vijftig kroegen op tweehonderd meter is het de langste uitgaansstraat van de Benelux.

Voor meer hoogwaardige horeca kan je beter naar de wijk De Bergen. Hier geen dronken studenten, maar onder andere restaurant Wiesen met een Michelinster.

Lees ook op Business Insider

Het bekendste museum is het Van Abbemuseum en dat vind je ook in de binnenstad. Naast moderne kunst hebben ze ook geregeld tijdelijke exposities gericht op design.

Foto: ANP


Stadsroute: wandelen naar Strijp-S en Strijp-R

Ook voor wie geen dagen de tijd heeft in Eindhoven heeft Van Gerwen een leuke wandelroute. Die loopt vanuit het centrum tot aan de wijk Strijp-R en duurt een half uur. “Loop dan vanuit de binnenstad langs het PSV-stadion naar de wijken Strijp-S en Strijp-R’’, tipt hij.

Op het Strijp-S terrein hebben de oude Philipsfabrieken plaatsgemaakt voor start-ups en hippe horeca. Ga zeker eten in een van de oude fabrieken, bijvoorbeeld bij restaurant Radio Royaal. Midden in een gigantische oude fabriekshal hebben de machines en arbeiders plaatsgemaakt voor een restaurant met een Frans-Duitse kaart.

Ietsje verderop in de wijk Strijp-R heeft de bekende ontwerper Piet Hein Eek een mooi pand met daarin zijn meubelmakerij inclusief restaurant en showroom. Het hele jaar door is deze creatieve hot-spot de moeite waard, maar vooral tijdens de jaarlijkse Dutch Design Week die in oktober plaatsvindt.


Vlak bij Eindhoven: Prehistorisch dorp of Vincentre in Nuenen

Juist klaar met alle design? Doe eens iets heel anders en ga langs bij het Prehistorisch dorp. In dit openluchtmuseum ervaar je onder andere de steentijd en de middeleeuwen.

Citymarketeer van Gerwin heeft tot slot nog een andere tip: “Als ik Eindhoven internationaal wil verkopen als stedentrip heb ik aan design en Philips alleen niet genoeg’’, zegt hij. Daarom probeert Van Gerwen de gemeente Nuenen, die aan Eindhoven grenst, ook te betrekken bij de aantrekkingskracht van Eindhoven. “Italianen en Spanjaarden hebben geen idee dat Van Gogh een kwart van zijn werk in Eindhoven heeft gemaakt.’’

In het Vincentre in Nuenen leer je alles over het leven van de Nederlandse meesterschilder.


Dit is het vierde artikel in de Maand van Business Travellers. Deze serie wordt mogelijk gemaakt door Hotel Pullman Eindhoven Cognace.