Onder beleggers is goud sinds het Brexit referendum weer razend populair, maar de praktische toepassingen van het edelmetaal zijn in de loop der jaren weggesmolten. Tot nu. Goud zou wel eens een comeback kunnen maken in ons eigen lichaam.

Met een prijs van ruim 1318 dollar per ounce is goud momenteel stevig aan de prijs. Onrealistisch hoog zelfs, denken analisten van de Rabobank.

Een belangrijke reden waarom sommige beleggers zoals Warren Buffett geen fan zijn van goud is het gebrek aan praktische toepassing voor het metaal. Met het loslaten van de goudstandaard, heeft het zijn functie als ruilmiddel verloren. Gouden kiezen zie je nog zelden. Alleen als grondstof voor sieraden kom je het goedje nog regelmatig tegen.

Protheses

Toch is er in de toekomst hoop voor een nieuwe toepassing van goud. Het is namelijk een zeer waardevolle toevoeging in protheses, schrijven onderzoekers op de website ScienceDaily.

Nu wordt in protheses vooral titanium gebruikt. Het is immers kneiterhard, slijt niet en is niet schadelijk voor het lichaam. Kortom: op dit moment is dit het beste van het beste. Maar er is ruimte voor verbetering ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse Rice University. Door op zeer hoge temperatuur goud te mengen met titanium ontstaat namelijk een nóg sterker metaal.

Niet te vermalen

De optimale mengverhouding is volgens de onderzoeker 3 delen titanium op 1 deel goud. Ze kwamen er per toeval achter dat het mengsel zo sterk was toen ze het probeerde te vermalen tot poeder. Wat de wetenschappers ook probeerden, het lukte niet om het spul te vermalen. Dit maakt het tot een uiterst geschikt materiaal voor protheses als kiezen en gewrichten in het menselijk lichaam.

Op korte termijn zullen mensen het nieuwe metaal met de naam titanium 3 gold nog niet in hun lichaam krijgen. De onderzoekers zijn nog aan het testen of ze de eigenschappen van het materiaal nog verder kun verbeteren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl