De pc-markt is in de eerste drie maanden van dit jaar minder hard gekrompen dan verwacht.

Dat melden onderzoeksbureaus IDC en Gartner. Beide organisaties geven schattingen voor het aantal pc’s dat fabrikanten hebben verstuurd naar winkels, niet het aantal stuks dat consumenten daadwerkelijk hebben gekocht.

Er werden volgens de marktonderzoekers in het eerste kwartaal respectievelijk 4,4 en 1,7 procent minder pc’s verscheept in vergelijking met een jaar eerder.

Daarmee krimpt de pc-markt voor het achtste kwartaal op rij, maar de daling vlakt af in vergelijking met eerdere kwartalen.

Zowel Gartner als IDC noemen het einde van de ondersteuning voor Windows XP als reden voor het relatief milde kwartaal voor pc-makers. Microsoft brengt vanaf 8 april niet langer beveiligingsupdates uit voor het besturingssysteem, dat dateert uit 2001. Een computer met XP blijft wel werken, maar is kwetsbaarder voor virussen en kwaadaardige software.

Dat blijkt voor bedrijven en overheden in met name westerse landen een reden om nieuwe pc's aan te schaffen met een recentere versie van Windows. In Japan namen de verkopen zelfs met 35 procent toe vergeleken met een jaar eerder, al speelt een verandering in de fiscale regels daarin ook een rol, aldus Gartner.

Tablets minder gewild

Naast Windows XP, krijgt de pc-markt ook een duwtje in de rug van de afnemende tabletverkopen. De vraag naar tablets neemt af in volwassen markten, simpelweg omdat veel mensen er al eentje hebben. In Nederland bezit meer dan de helft van de huishoudens een tablet.

Maar met name in opkomende landen blijft het computergebruik verschuiven naar smartphones en tablets, een trend waar volgens beide marktonderzoekers voorlopig geen einde aan komt. De pc-verkopen kunnen wel stabiliseren, maar groei zit er voorlopig niet in.

Volgens Gartner hebben fabrikanten in het eerste kwartaal ruim 76 miljoen pc's verzonden. IDC houdt het op meer dan 73 miljoen exemplaren.

Strijd Lenovo en HP

Bij de fabrikanten blijft het Chinese Lenovo het Amerikaanse Hewlett-Packard (HP) wederom voor. De twee pc-makers wisselden elkaar anderhalf jaar lang af aan kop, maar in de laatste drie maanden van 2013 sloeg Lenovo een gat.

Bij de overige fabrikanten moest vooral Acer een flinke klap verwerken. Het Taiwanese bedrijf zag het aantal verscheepte pc's afnemen met bijna 15 procent volgens Gartner. IDC houdt het zelfs op een krimp van 20 procent.

De marktonderzoekers zijn het niet eens wat betreft Asus. Volgens Gartner wist de eveneens Taiwanese pc-maker meer computers te slijten dan een jaar eerder, terwijl IDC juist een daling signaleert.

Lees ook

Laatste week Windows XP: ruim een kwart van pc's draait er nog op

De pc is nog lang niet dood

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl