Het afzettingsproces tegen de Amerikaanse president Donald Trump komt vrijdag waarschijnlijk tot een einde. Als er in de Senaat niet voldoende steun is voor het oproepen van getuigen, wordt er vrijdag al gestemd over het afzetten van Trump.

Om getuigen en nieuw bewijs toe te staan, moeten 51 senatoren voorstemmen. De Republikeinen hebben een meerderheid van 53 tegenover 47 senatoren. Vier Republikeinen moeten tegen de partijlijn in stemmen om getuigen op te roepen. Als dat gebeurt, kan de zitting nog langer duren. Volgens Amerikaanse media is er na de tweede dag van de vragensessie in de Senaat niet voldoende steun voor het voorstel van de Democraten.

De aanklagers en de advocaten van Trump beginnen de zitting vrijdag met een laatste pleidooi. Beide kanten krijgen twee uur om hun zaak te bepleiten. Daarna wordt gedebatteerd en gestemd over het toelaten van getuigen.

Trump is aangeklaagd vanwege het misbruiken van zijn macht voor zijn eigen politieke gewin en het tegenwerken van het onderzoek daarnaar.

Onvoldoende steun voor impeachment Trump in Amerikaanse Senaat

De Republikeinse senator Lamar Alexander is tegen het horen van getuigen in het afzettingsproces van president Donald Trump. Dat is een forse tegenvaller voor de Democraten in de Amerikaanse Senaat, die hadden gehoopt met de steun van Alexander en de Republikeinse senatoren Susan Collins en Lisa Murkowski voldoende stemmen te hebben voor hun voorstel om getuigen op te roepen.

Collins had eerder op de tweede dag van de vragensessie in de Senaat laten weten dat ze voorstander is van het oproepen van getuigen, onder wie voormalig veiligheidsadviseur John Bolton. Murkowski neigde er ook naar tegen de Republikeinse partijlijn in te stemmen, maar ze liet na afloop van de sessie weten pas vrijdagochtend (lokale tijd) met haar besluit te komen.

Doordat Alexander definitief tegen het horen van getuigen zal stemmen is de kans groot dat het afzettingsproces vrijdag definitief wordt afgesloten. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden waren het afzettingsproces tegen Trump begonnen wegens machtsmisbruik en het hinderen van het onderzoek daarnaar.

LEES OOK: Oud-adviseur John Bolton schrijft dat Trump militaire hulp aan Oekraïne expliciet koppelde aan onderzoek naar zoon van Democraat Biden