Waarom niet met je smartphone in- en uitchecken voor het OV? De logica is er, maar de praktijk blijkt weerbarstig.

Het installeren van een OV-functie op smartphones is technisch goed mogelijk, maar omdat voor elkaar te krijgen moeten de belangen van OV-bedrijven en telecompartijen op één lijn worden gebracht. Dat is niet zo eenvoudig, stelt voorzitter Bart Schmeink van de coöperatie van OV-bedrijven, woensdag in een interview met  dagblad Trouw.

Schmeink is tevens directeur bij OV-bedrijf Connexion en probeert namens de branche deals te sluiten met telecombedrijven en banken. “Telecombedrijven hebben grote sommen geld betaald voor hun licenties. En vragen zich dus vooral af wat zij eraan kunnen verdienen. Terwijl wij denken dat het voor hen juist een aanwinst kan zijn, waarmee ze de klant kunnen plezieren. Gelukkig zijn er sinds kort positieve ontwikkelingen bij KPN en Vodafone”, zegt de OV-voorman tegen Trouw.

OV-proef op mobieltjes

Om te beginnen komt er een proef eind dit jaar met 10 duizend klanten van KPN en Vodafone met de dienst Smart OV. Wie wil betalen met Smart OV moet zich aanmelden bij een OV-chipaccount en daarna een app downloaden. Daarna kan betaald worden zoals nu gebeurd met een OV-chipkaart.

De OV-sector onderhandelt ook met banken om de mobiele bankpas als OV-chipkaart te laten fungeren, maar daar zit nog weinig schot in, aldus Schmeink: “We zijn nog aan het touwtrekken met de banken. En dat kost energie. Wij mikken op 2017, maar als het ligt aan de banken duurt het nog tot 2019 voordat mensen met hun bankpas kunnen betalen in het openbaar vervoer.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl