Een jaar geleden was hij met een vermogen van 34,5 miljard dollar nog de rijkste man van Brazilië en stond hij in de top tien van rijkste mensen op aarde. Nu heeft oliebedrijf OGX, het bedrijf van Eike Batista, uitstel van betaling moeten aanvragen.

Gaat het bedrijf failliet, dan zou het het grootste bankroet ooit zijn in Latijns Amerika. OGX is het grootste private oliebedrijf in Brazilië.

Op 1 oktober had OGX rente moeten betalen over obligatieleningen van in totaal 3,6 miljard dollar aan Amerikaanse schuldeisers. Het bedrijf kon de 45 miljoen dollar aan rente die het schuldig is, niet ophoesten en was bijna een maand aan het soebatten om een betalingsregeling en eventuele kwijtschelding. Zonder succes, maakte het bedrijf op 29 oktober bekend.

Op donderdag 31 oktober moest de rente op de rekening van de schuldeisers staan, anders restte niets anders dan een surséance en uiteindelijk misschien een faillissement. Batista heeft woensdag tegen het einde van de dag in Rio de Janeiro surséance van zijn bedrijf aangevraagd. Uit documenten die het bedrijf op zijn website heeft geplaatst, blijkt dat OGX nog wel genoeg geld zou hebben om tot december te blijven draaien.

In beslag name olievoorraden dreigt

Batista stuurt erop aan dat OGX tot aan december uitstel heeft voor het afbetalen van schulden. Niet alleen heeft hij zo meer tijd om met zijn schuldeisers te onderhandelen, de Braziliaanse toezichthouder kan dan de olievoorraden van OGX niet zomaar in beslag nemen.

Wanneer een oliebedrijf zijn leningen niet meer kan voldoen, heeft de Braziliaanse toezichthouder het recht alle oliereserves in beslag te nemen als een soort onderpand. OGX heeft concessies om in zes verschillende Latijns-Amerikaanse velden olie omhoog te halen, niet alleen in Brazilië, maar ook bijvoorbeeld in Colombia.

Wanneer een Braziliaans bedrijf faillissement aanvraagt, heeft het 60 dagen om met een herstructureringsplan voor een doorstart te komen. In totaal heeft het bedrijf een slordige 5 miljard dollar aan schuld op zijn balans staan.

Lees ook op Business Insider

Het kroonjuweel van Bastista’s EBX Groep lag al onder het vergrootglas van beleggers, toen bleek dat er beduidend minder vaten olie werden geproduceerd dan eerder was voorgespiegeld.

Imperium Batista stort in

Volgens persbureau Bloomberg heeft Batista dezelfde advocaat in de arm genomen als het beruchte energiebedrijf Enron deed toen het ten onder ging. Quinn Emanuel zal de belangen van de gevallen Braziliaanse miljardair in de VS behartigen.

Op de beurs in Sao Paulo is de waarde van het aandeel OGX inmiddels gedecimeerd. Het fonds was deze week slechts een schamele 0,18 Braziliaanse real waard, slechts vijf procent van de waarde een jaar geleden.

Tegelijkertijd zou Batista nog keihard werken om te voorkomen dat ook zijn scheepbouwbedrijf OSX kopje onder gaat. Banken zouden al twee schepen hebben geconfisqueerd als onderpand, omdat ook dit bedrijf uit de stal van Batista de rente op zijn leningen niet meer kon betalen.

Als het imperium van Batista definitief omvalt, zouden Braziliaanse en buitenlandse banken opgescheept worden met forse verliezen. OSX zou bijvoorbeeld 1,27 miljard dollar hebben geleend bij de Spaanse bank Santander. Die laatste kan in geval van bankroet in ieder geval deels naar zijn centen fluiten.

Lees ook

Rijkste man van Brazilië zit in bier, burgers en ketchup

Nieuwe hobby van Amerikaanse miljardairs: een eigen bizonpark

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl