Een eigen pensioenfonds voor zzp’ers levert goedkopere mogelijkheden op om voor je pensioen te beleggen, dan kant-en-klare beleggingsfondsen.

Dat stelt voorzitter Maarten Post van belangenclub ZZP Nederland donderdag tegenover Het Financieele Dagblad.

ZZP Nederland is bezig met het opzetten van een aparte pensioenregeling voor zelfstandigen zonder personeel. Het gaat om een collectieve regeling die in 2015 van start moet gaan. Idee is om de regeling onder te brengen bij een uitvoeringsinstelling voor pensioenfondsen.

“We hebben wel met verzekeraars gepraat, maar die willen individuele regelingen en zijn erop gebrand de deelnemers allerlei andere verzekeringen te verkopen, zoals die voor arbeidsongeschiktheid”, zegt Post tegenover het FD.

Pensioen voor zzp’er

Belangrijk argument om toch voor een collectieve regeling voor zzp’ers te kiezen zijn volgens de voorman van ZZP Nederland de beleggingskosten.

Vermogensbeheerders bieden al enkele jaren producten aan die in principe zeer geschikt zijn voor pensioenbeleggen. Zo zijn er bijvoorbeeld 'lifcyclefondsen': dat zijn brede beleggingsfondsen die zowel in aandelen als obligaties beleggen en een specifieke datum kennen waarop het vermogen beschikbaar komt. Als de einddatum van het fonds nog ver weg ligt, wordt een groter deel in (meer risicovolle) aandelen belegd, naarmate de einddatum nadert gaat een groter deel naar vastrentende beleggingen, zodat het risico op vermogensverlies afneemt.

Deze strategie wordt bij lifecyclefondsen automatisch uitgevoerd door de beheerders van de fondsen. Bij partijen als Robeco en BNP Paribas lopen de jaarlijkse kosten hiervoor uiteen van iets meer dan 0,5 procent van het belegde vermogen tot meer dan 1 procent.

Beheerkosten beperken

Juist daar zit het probleem volgens voorzitter Post van ZZP Nederland. Hij stelt in het FD dat de jaarlijkse beheerkosten voor een collectief pensioenfonds voor zzp'ers beperkt kunnen blijven tot 0,3 à 0,5 procent van het vermogen. Op de lange termijn kunnen lage kosten veel uitmaken voor de uiteindelijke opbrengst.

Individuele beleggers kunnen overigens ook brede indexfondsen voor aandelen en obligaties kopen met jaarlijkse kosten van 0,3 tot 0,5 procent. Wie zelf de moeite neemt om de verdeling van de beleggingen tussen aandelen en obligaties periodiek aan te passen, kan een lifecyclefonds in principe aardig nabootsten.

Belangrijk punt voor zzp'ers blijft dat zelf pensioen opbouwen goedkoper is, als dit gebeurt binnen een fiscale constructie, waarbij de premie-inleg en het opgebouwde vermogen buiten de jaarlijkse vermogensheffing van 1,2 procent in box 3 valt.

Lees ook

Beleggen in de wereldindex: wat is goedkoop?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl