De Egyptische flamboyante telecomtycoon Naguib Sawiris wil een eiland in de Middellandse Zee opkopen om vluchtelingen te huisvesten. “Griekenland of Italië, verkoop mij een eiland”.

Dat zei Sawiris, een telecomtycoon met belangen in veel Afrikaanse landen, maar ook in Noord-Korea,  in een televisie-interview.

Op vragen van persbureau AFP zei Sawiris dat zijn idee best uitvoerbaar is. “Er zijn een dozijn verlaten eilanden waar je honderdduizenden vluchtelingen zou kunnen huisvesten”.

Volgens Sawiris zouden Griekenland of Italië hem een eiland kunnen verkopen voor een bedrag tussen de 10 en 100 miljoen doller. Vervolgens zou hij de onafhankelijkheid uitroepen en beginnen met het opbouwen van de infrastructuur.

De Egyptische miljardair beseft dat het lastig wordt om Italië en Griekenland een eiland te laten verkopen, maar volgens hem is het een goede manier om ervoor te zorgen dat de vluchtelingen niet langer als vee worden behandeld.

Er staan overigens wel eilanden te koop, maar als je deze koopt, vallen ze nog altijd onder de wet van het land waartoe ze officieel behoren, inclusief de migratiewetten.

Sawiris zelf is een koptische Christen en een uitgesproken tegenstander van de moslimbroederschap, de organisatie van conservatieve moslims.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl