• Egypte heeft besloten om de wisselkoers van het Egyptische pond vrij te laten, met een flinke waardedaling als gevolg.
  • Op de korte termijn worden importen voor Egypte duurder, maar het toerisme kan ook een flinke opsteker krijgen.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst bespreekt de spectaculaire devaluatie van de Egyptische munt.

ANALYSE – Wie binnenkort op herhaalbezoek gaat bij een soek in Egypte, kan rekenen op een mooie meevaller. Je krijgt namelijk nu meer dan 50 Egyptische pond voor een euro. Anderhalve week geleden waren dat er nog ruim 30.

De flinke koersval van de munt is een direct gevolg van de beslissing van de Egyptische centrale bank om de wisselkoers veel meer vrij te laten. Bij de bevolking doet die zet behoorlijk pijn, aangezien importartikelen in één klap een flink stuk duurder worden.

Op de lange termijn kan de keuze van de National Bank of Egypt echter wel eens heel goed uitpakken voor de economie. Het loslaten van de wisselkoers was een belangrijke voorwaarde van het Internationaal Monetaire Fonds voor de vrijgave van een nieuw leningenpakket van 5 miljard dollar voor Egypte.

Een ander positief effect van de koersval van het Egyptische pond is dat zo een belangrijke horde is weggenomen voor Egyptenaren in het buitenland om geld over te maken naar hun thuisland. Door de kunstmatig hoge wisselkoers kozen steeds meer Egyptenaren in andere landen ervoor om hun inkomsten via de zwarte markt terug te sluizen.

Goedkopere munt goed voor toerisme in Egypte

In het tweede kwartaal van 2022 maakten Egyptische gastarbeiders 8,3 miljard dollar over naar hun thuisland. Onder meer door de kunstmatig hoge wisselkoers van het pond zijn die overboekingen in de loop van vorig jaar ingezakt tot net iets meer dan 4 miljard dollar per kwartaal.

Nu familieleden in Egypte door de koersval meer Egyptische ponden krijgen voor harde valuta die in het buitenland worden verdiend, wordt het voor migranten in westerse landen aantrekkelijker om geld over te boeken naar het thuisland. Net zoals het voor toeristen ook weer een stuk voordeliger wordt om Egypte te bezoeken.

Het land mikt op een groei van het toerisme met 25 tot 30 procent. In de eerste vijftig dagen van 2024 heeft Egypte 6 procent meer toeristen ontvangen dan een jaar eerder. Bovendien is de devaluatie van het pond onderdeel van een breed pakket aan maatregelen om de economische problemen van het land aan te pakken.

De centrale bank van Egypte heeft bijvoorbeeld vorige week woensdag de beleidsrente verhoogd van 21,25 procent naar 27,25 procent. In combinatie met de middelen die Egypte ontvangt van het IMF en van investeerders in de toeristenindustrie uit het Midden-Oosten legt dat enigszins een bodem onder de economie.

De heftige terugval van het Egyptische pond hoeft dan ook niet per se het startsein te vormen van een grotere glijvlucht. Als de inflatie dankzij de renteverhoging onder controle komt en de instroom van vreemde valuta toeneemt dankzij een opbloeiend toerisme en hogere overboekingen van buitenlandse werknemers, kunnen de harde maatregelen van de Bank of Egypt de economie zelfs een flink impuls geven.

Voor zonliefhebbers is het in ieder geval mooi meegenomen dat een vakantie in het land wat voordeliger wordt.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.