Over 2010 zijn alleen nog maar gegevens bekend over de eerste negen maanden. In die periode lag de uitvoer op bijna 795 miljoen euro en de invoer op 226,5 miljoen euro.

Als belangrijkste importproduct noemt het CBS de categorieën voeding en levende dieren. Hierbij valt onder meer te denken aan landbouwproducten als sperziebonen en aardbeien. De export moet het vooral hebben van machines en chemische producten.

Toenemende belangstelling

Nederland is de op vier na grootste Europese handelspartner van Egypte, blijkt uit informatie van het ministerie van Economische Zaken. Nederlandse ondernemingen hebben in toenemende mate belangstelling voor Egypte. Zo merkt het ministerie dat er steeds meer verzoeken binnenkomen van bedrijven om economische informatie van het land; van 86 in 2008 naar 179 in 2010.

De Egyptische economie is op twee na de grootste in de Arabische wereld en de grootste in Noord-Afrika. Ondanks de wereldwijde recessie is de Egyptische economie in 2009 met 4,7 procent en in 2010 met 5 procent gegroeid. De verwachte groei voor 2011 is ruim 5 procent, al zijn de economische gevolgen van de onlusten niet in dit cijfer meegenomen. Egypte moet het vooral hebben van het toerisme vanuit Europa, de inkomsten uit transport door het Suezkanaal en de export.

Egypte staat niet in de top tien van landen waarmee Nederland de meeste handel drijft. Ter vergelijking: naar Duitsland, handelsland nummer een, exporteerde Nederland in 2009 goederen ter waarde van ruim 75 miljard euro. De import in dat jaar had een waarde van 52,5 miljard euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl