Fairphone is begonnen met de levering van zijn eerste ‘eerlijke’ smartphones. Zo’n duizend klanten ontvingen hun toestel nog net voor de kerst.

De overige 21.000 toestellen worden de komende weken afgeleverd, meldde het Nederlandse bedrijf dinsdag.

Fairphone, dat ethisch zakendoen als leidraad heeft, kwam aan zijn startkapitaal van meer dan 7 miljoen euro door crowdfunding. In mei was het doel nog om 5000 eerlijke toestellen te verkopen.

De belangstelling voor de verantwoorde telefoon bleek zo groot, dat de eerste productie werd uitgebreid naar 25.000 toestellen. In november was alles verkocht, waarvan 1000 toestellen aan telecombedrijf KPN en de rest aan individuele klanten in binnen- en buitenland.

Het duurzame product onderscheidt zich van de smartphones van technologiereuzen als Apple en Samsung door materiaalgebruik en productie, claimt Fairphone. Een Fairphone kost 325 euro.

De mineralen in het toestel worden gewonnen in een gebied in Congo waar geen gewapende strijd woedt. De smartphone, die draait op Android, wordt in China in elkaar gezet bij fabrikant A’Hong onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en tegen een fatsoenlijk loon. Het toestel is eventueel ook gemakkelijk te repareren.

Fairphone bereidt inmiddels de productie van een tweede serie voor. Meer dan 13.000 mensen hebben zich hiervoor al ingeschreven.

Lees ook op Business Insider

Lees ook

Eerlijke telefoon Fairphone gaat in productie

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl