Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft schokkende beelden naar buiten gebracht van dierenmishandelingen bij Nederlandse eendenfokkers.

Op de beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt en via RTL Nieuws verspreid, is te zien hoe een eend wordt doodgetrapt en dat eenden bij de vleugels worden opgepakt en rondgeslingerd.

Ook worden de eenden keihard in kratten gegooid door de eendenvangers.

Directeur Robert Molenaar van de dierenorganisatie spreekt van “misselijkmakende beelden”. Het gaat volgens hem om drie grote Veluwse eendenbedrijven, in Dalfsen, Putten en Epe.

Ook bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo, dat de volledige Nederlandse eendensector beheerst, is volgens Molenaar van alles mis. “Eenden worden daar onvoldoende verdoofd en met botte messen geslacht. Er zijn daar levende eenden in afvalbakken van het slachthuis gevonden.”

Volgens de dierenrechtenorganisatie telt Nederland vijftig eendenfokkerijen. Samen houden zij ruim 1 miljoen eenden. Jaarlijks worden er meer dan 8,5 miljoen eenden geslacht in ons land.

Bekijk hieronder het item dat RTL Nieuws maakte over de eendenmishandeling:


 
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat onderzoek doen naar de eendenfokkerijen waar dierenmishandelingen zijn vastgesteld, laat een woordvoerster weten.

"Wij hebben de akelige beelden gezien, hoe eenden als voorwerpen in kratten worden gegooid. We nemen dit serieus. Wij gaan in ons onderzoek vooral kijken naar het vangen en laden van de eenden", aldus de zegsvrouw. De dieren mogen hierbij niet lijden en geen letsel oplopen.

De betreffende eendenfokkerijen kunnen volgens de NVWA nu nog niet worden beboet. Om maatregelen te kunnen nemen moet de toezichthouder de misstanden zelf vaststellen.

LEES OOK: Modeketens doen angorawol in de ban na dit gruwelijke filmpje