De reiswereld heeft er een nieuwe tool bij: Routehappy. Op de website Routehappy.com, ontwikkeld door een startup in New York, kunnen reizigers eenvoudig zoeken naar de vlucht waar zij het gelukkigst van worden.

Dat schrijft het Britse weekblad The Economist op haar website.

Niet de prijs, maar de aan- en afwezigheid van voorzieningen aan boord bepaalt de ranking van de vluchten. Voor de beoordeling van een vlucht bekijkt Routehappy onder meer het type stoel en de vormen van entertainment die de reiziger tot zijn beschikking heeft. Ook de beschikbaarheid en de ontvangst van wifi zijn belangrijke indicatoren voor de dosis vlieggeluk.

Niet voor koopjesjagers

Het is duidelijk: Routehappy is niet gemaakt voor de koopjesjagers onder ons. Ja, het is mogelijk om op de site vluchten te rangschikken op basis van prijs, maar voor bijvoorbeeld zakenlui is dat van ondergeschikt belang. Vaak geven zij de voorkeur aan een directe vlucht, een stoel die ze in alle gewenste posities kunnen manoeuvreren en snel internet aan boord.

Een voorbeeld: wie over een week, op 15 juli 2013, economy class van Schiphol naar New York vliegt, kan volgens Routehappy het best een ticket boeken bij KLM. De makers van de website beoordelen deze vlucht met een 8.7.

Wie met Delta Airlines vliegt, betaalt met 3.363 dollar exact dezelfde prijs, maar is wel dertien minuten langer onderweg en heeft ongeveer 7,5 centimeter minder ruimte. Dat levert volgens Routehappy een 8.3 op. Ook passagiers zijn op deze route gemiddeld iets minder positief over over Delta (goed) dan over KLM (zeer goed).

De prijzen die Happyroute communiceert, zijn overigens de prijzen van de luchtvaartmaatschappijen zelf. Het is mogelijk dat online en offline reisbureaus en vergelijkingssites goedkopere tickets aanbieden.

Goedkoper

Hoewel de website ook de mogelijkheid biedt alleen goedkope én comfortabele vluchten te tonen, lijken die op de route Amsterdam – New York niet beschikbaar. Maar wie naar beneden scollt, ziet dat Icelandair op 15 juli voor 914 dollar – 2.449 dollar goedkoper dan KLM en Delta – naar New York vliegt. Inclusief overstap in Reykjavik duurt die vlucht 2 uur en 56 minuten langer dan de vlucht met KLM. Toch scoort Icelandair op deze route zowel bij Happyroute (7.0) als bij passagiers (redelijk) een voldoende.

Wie van Schiphol naar New York vliegt en op paar kilometer hoogte verzekerd wil zijn van wifi, kiest nu nog voor Lufthansa of British Airways. De vlucht met Lufthansa, met een tussenstop in München, kost 3.574 euro en duurt 12 uur en 5 minuten. Met BA vlieg je in 11 uur en 55 minuten via Londen naar New York. En dat voor 2.059 euro. Goed om te weten: tot in Duitsland of Engeland zul je het moeten doen met een boek of tijdschrift. Wifi is pas beschikbaar in het vliegtuig waar je in München of Londen instapt.

KLM

Ook KLM test het gebruik van wifi door passagiers, maar doet dit  niet op een specifieke route. Eind mei vloog het eerste wifi-toestel van Amsterdam naar Panama-stad. Tot en met begin volgend jaar kunnen reizigers het toestel met internet tegenkomen op dertien verschillende routes, onder meer van Amsterdam naar Saõ Paolo, Manilla en Jakarta.

Wie de hele vlucht wil internetten, betaalt twintig euro. Voor een uur rekenen reizigers elf euro af. Ook zustermaatschappij Air France heeft één vliegtuig voorzien van wifi.

Lees ook op Z24

‘Lage kosten en partners Midden-Oosten essentieel voor Air France-KLM

KLM heeft beste personeel in Europa

Emirates verkozen tot beste luchtvaartmaatschappij ter wereld

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl