De Indiase autoriteiten zoeken met man en macht naar een van de rijkste mannen van het land. Koffiemagnaat V.G. Siddhartha verdween spoorloos na een nachtelijke wandeling op een brug in de zuidelijke deelstaat Karnataka.

Politieduikers hebben al in de rivier Netravati gezocht naar de miljardair, die onder meer de oprichter is van Café Coffee Day. Dat bedrijf heeft wereldwijd zo’n 1.700 vestigingen, onder meer in landen als India, Maleisië, Tsjechië en Oostenrijk. De Indiase belastingdienst deed in 2017 invallen bij de keten.

Indiase media hebben geciteerd uit een sombere brief die Siddhartha aan de top en medewerkers van het koffiebedrijf zou hebben gestuurd. Hij sprak over zakelijke problemen en zei als enige verantwoordelijk te zijn voor gemaakte fouten. “Het was nooit mijn bedoeling iemand te bedriegen of misleiden. Ik heb gefaald als ondernemer.”

De steenrijke zakenman liet zich volgens de politie maandag naar een brug rijden. Zijn chauffeur belde de politie toen zijn baas niet terugkeerde.

Rijke familie

Siddhartha komt uit een rijke familie die al 135 jaar koffieplantages bestiert. Maar na zijn master economie aan de Universiteit van Mangalore koos hij er niet voor om het familiebedrijf te runnen. Hij maakte zelf naam als ‘koffiekoning’.

Dat succes heeft hij vooral te danken aan het feit dat hij de Indiase overheid ervan overtuigde om de strikte regelgeving voor koffieplanters te versoepelen, schrijft Business Insider India. Daarmee verdwenen ook hoge in- en uitvoerheffingen en braken gouden tijden voor koffiehandelaren aan. Siddharta is goed voor een vermogen van ruim 1 miljard dollar.