Het aantal Europese startups dat een vestiging in Londen heeft geopend is zo goed als ontelbaar. De oprichter van TransferWise, een fintech-bedrijf voor internationaal bankieren, roept de Britse regering op om hun kapitaal serieus te nemen.

“Als Londen haar positie als de fintech-hoofdstad van de wereld wil behouden, dan zal het echt actie moeten ondernemen”, zegt Taavet Hinrikus op de eerste International Fintech Conference in Londen, die mede-georganiseerd is door het Britse ministerie van Financiën.

Hinrikus zetelde in een panel samen met minister van Financiën Philip Hammond en de baas van de Bank of England Mark Carney. Hij begon complimenteus: “Ik weet van geen enkel land waar de minister en president van de centrale bank het podium delen met twee startups. Dat is een behoorlijk helder toezegging. Maar in de techwereld willen we actie zien, niet alleen toezeggingen.”

‘Vandaag de dag niet in Londen’

Sinds 2011, toen Hinrikus met zijn mede-oprichter Kristo Käärman TransferWise opzette, is er veel veranderd. Ten eerste verhuisde hun hoofdkwartier van Tallinn naar Londen om te profiteren van het goede fintechklimaat in de Britse hoofdstad. Ten tweede, zegt Hinrikus, gaat de Brexit nu echt van start. “Ik kan hier niet staan en praten over zakendoen in het Verenigd Koninkrijk zonder dat Brexit ter sprake komt… Als ik vandaag de dag TransferWise zou opzetten, zou de keus waarschijnlijk niet op Londen vallen.”

TransferWise stelt de gebruikers in staat om goedkoop geld te versturen van de ene valuta naar de andere. Dit doen ze door binnenlandse geldstromen te balanceren met internationale transacties, daarmee kosten en wisselkoersverschillen naar beneden brengend. De twee oprichters, beiden Esten, bedachten het principe toen ze dit systeem op kleine schaal met hun eigen rekeningen deden. Het bedrijf biedt nu honderden ‘routes’ aan tussen verschillende valuta – van Argentijnse peso’s naar Japanse yen – en is een zogeheten unicorn, met een waarde van boven de 1 miljard dollar.

Tallinn, de Estse hoofdstad waar TransferWise in 2011 van start ging. Foto: EPA
Tallinn, de Estse hoofdstad waar TransferWise in 2011 van start ging. Foto: EPA

Toen ze begonnen, was Londen de 'logische keus' voor een hoofdkwartier. Maar nu riskeert Londen de positie aan de kop van de fintech te verspelen door de Brexit. "Andere landen kijken naar wat bedrijven in het Verenigd Koninkrijk doen en kopiëren het heel nadrukkelijk. De concurrentie is gezond en zorgt voor continue innovatie en betere diensten voor de consument. Het leidt er echter ook toe dat elke stad - Parijs, Berlijn, Singapore, New York - beweert dat ze de fintech-hoofdstad van de wereld kan woorden. Post-Brexit gaat Londen die titel wellicht inleveren - we zullen zien."

Hinrikus deelt dus rake klappen uit in het centrum van de fintech-wereld waar Londen juist zo trots op is, nota bene op een door de overheid georganiseerde conferentie.

Om de invloed van de Brexit te verminderen, roept Hinrikus op om oog te houden voor zowel jonge als gevestigde startups. TransferWise is nu bijvoorbeeld bezig om uit te breiden en heeft al lang niet meer de zorgen van een net beginnend bedrijf. De reguleringen moeten zo min mogelijk zijn, innovatie moet gestimuleerd worden. De toegang tot nieuwe rekruten is echter het allerbelangrijkst. "Talent is het levensbloed van elk groeiend bedrijf. Om een wereldwijde onderneming op te zetten, heb je toegang nodig tot de beste talenten waar dan ook in de wereld. Als je dat fixt, valt alles automatisch op z'n plek. En het boeit niet waar ze vandaan komen. We hebben gewoon de beste mensen nodig."

Potentiële werknemers die je van dichtbij haalt, moeten beter geschoold zijn in ondernemerschap en programmeren, vindt Hinrikus. Wat betreft immigranten moet het makkelijker zijn om die te 'importeren'.

Hoewel Hinrikus dus wellicht niet opnieuw in Londen zou neerstrijken, wil TransferWise ook niet vertrekken naar Amsterdam of Stockholm. "We zitten met meer dan 100 mensen in Shoreditch en daar zijn we meer dan blij mee."

LEES OOK: Fintech is now worth £7 billion to Britain's economy and employs 60,000 people