- Een ruimtecapsule die in de vorige eeuw richting Venus werd gestuurd, crasht waarschijnlijk één dezer dagen op de aarde.
- De Kosmos 482-capsule is ontworpen voor de extreme omstandigheden op Venus, dus de kans is groot dat hij ook de tocht door onze atmosfeer overleeft.
- Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de capsule mensen of gebouwen raakt, is de kans op het ontstaan van een enorme vuurbal groot.
- Lees ook: Amazon lanceert eigen satellietnetwerk dat moet concurreren met Starlink van Elon Musk
Een ruimtecapsule die in 1972 door de Sovjet-Unie werd gelanceerd voor een missie naar Venus, staat op het punt om terug te keren naar de aarde. Maar waar hij precies zal neerkomen, weet niemand.
Volgens de volgsystemen gaat het om de Venus-capsule van de Kosmos 482-missie. De capsule is een bol van ongeveer een meter doorsnee die ruim 500 kilo weegt en is omhuld met een dikke laag titanium. De capsule werd ontworpen om een brute afdaling naar Venus te weerstaan, dat een atmosfeer heeft met een oppervlaktetemperatuur heeft van rond de 480 graden Celsius.
Volgens Patricia Reiff, hoogleraar natuur- en sterrenkunde aan Rice University, is de kans groot dat de capsule de terugkeer door onze atmosfeer overleeft zonder volledig te verbranden.
“De capsule heeft een hitteschild en is ook veel compacter dan het meeste ruimtepuin,” zegt Reiff tegen Business Insider. “De kans is heel groot dat dit object neerstort op aarde zonder verdere schade aan te richten, maar er is altijd een kleine kans dat het object ongelukkig terecht komt. Daarom is het belangrijk om alert te blijven.”
Terugkeer ruimtecapsule uit de Sovjet-tijd op aarde
Kosmos 482 was de laatste van een reeks sondes die de Sovjet-Unie in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw richting Venus stuurde. De capsule bleef kon door een motorstoring z'n missie niet voltooien.

Op basis van de huidige baan waarin de capsule zich bevindt, verwachten experts dat Kosmos 482 zo ver zal dalen dat hij in de atmosfeer belandt en de komende dagen op aarde valt. Het is nog te vroeg om te zeggen waar de capsule de atmosfeer zal binnendringen, laat staan waar hij zal landen.
Omdat het grootste deel van de aarde uit water bestaat, is de kans klein dat de capsule mensen of gebouwen raakt. “Ik verwacht dat het risico hetzelfde zal zijn als gewoonlijk: ongeveer één op een paar duizend dat hij iemand raakt,” schreef astronoom Jonathan McDowell van Harvard University, die opmerkelijke objecten in de ruimte volgt, afgelopen april in een blogpost.
Hij voegde eraan toe dat de capsule weliswaar zwaar is, maar geen nucleair materiaal bevat. “Er is geen reden tot grote bezorgdheid, maar je wilt hem ook niet op je hoofd krijgen,” aldus McDowell.
Als de capsule zich door de atmosfeer beweegt, zal dat volgens Reiff voor omstanders te zien zijn als een grote, indrukwekkende vuurbal. “Een gemiddelde meteoor is zo klein als een zandkorrel. Een normale vuurbal is misschien zo groot als een knikker. Maar dit ding is een meter breed, dus dat wordt spectaculair,” zegt Reiff.
LEES OOK: Piloten nemen soms extreem spectaculaire fenomenen waar: van rechthoekige ijsbergen tot orkanen en roze meren