Alexa, de virtuele assistent van Amazon, zou het leven van gebruikers thuis gemakkelijker moeten maken. Maar in Hamburg kwam een man er proefondervindelijk achter dat dat toch niet altijd zo werkt.

Toen Oliver Haberstroh afgelopen weekend thuis kwam, paste z’n sleutel niet meer in z’n slot…

Alexa bouwt Feestje

Oliver Haberstroh is de eigenaar van een Amazon Echo, een luidspreker. De luidspreker is uitgerust met spraakbesturing die gebouwd is op kunstmatig intelligentie en Alexa heet. Alexa besloot op eigen initiatief om Amazon Echo keiharde muziek te laten spelen. Om twee uur ‘s nachts, toen Haberstroh zelf een avondje op stap was met vrienden.

De buren wakker. Op de deur bonken. Roepen. Geen reactie. Dus belden ze de politie. Die brak de deur open, in de verwachting een feestende menigte aan treffen, maar vond alleen de speaker.

De politie heeft het apparaat van de stroom gehaald, en het voordeurslot vervangen. Haberstroh kon een nieuwe sleutel oppikken op het politiebureau.

Wie betaalt…

In een post op de Facebookpagina van Amazon Duitsland, laat Haberstroh een bericht achter waarin hij schrijft dat hij Alexa niet van een afstand heeft aangestuurd. Met de app zou dat in theorie mogelijk zijn.

“Ik was heel tevreden met jullie dienst en met Alexa,” schrijft hij, “maar de relatie tussen Alexa en mij is bekoeld sinds vrijdagnacht. Je zou kunnen zeggen dat het ‘gecompliceerd’ ligt. Onze wegen zullen moeten scheiden.”

Lees ook op Business Insider

Een klantenservicemedewerker van Amazon suggereerde dat Alexa geluid van de straat heeft opgevangen. Maar volgens Haberstroh, die op de zesde verdieping woont, waren alle ramen dicht, dus zou dat niet moeten kunnen.

Haberstroh zou Alexa schertsend hebben gevraagd of zij ten minste de kosten op zich zou willen nemen, maar zij antwoordde alleen met: “Ik heb geen antwoord op de vraag gevonden.”

Tot nu toe heeft de post meer dan 50.000 likes en comments opgeleverd.

Lees de oorspronkelijke versie van dit artikel op Business Insider Deutschland