Noord-Korea kan wel eens dichter bij een langeafstandsraket zijn die praktisch de hele VS en Europa kan bereiken, dan tot nu toe gedacht. Dat blijkt uit een detail van een foto van de militaire parade van twee weken geleden.

Veel experts hadden zo hun twijfels over de raketten die voorbij kwamen – waren dat wel echt wapens, of gewoon loze stukken metaal? Maar Michael Duitsman, een onderzoeker aan het Center for Nonproliferation Studies, waarschuwt voor een klein detail waar we ons zorgen over moeten maken.

Dit is de bewuste foto. Aan de rechterkant van de raket, waar de neus begint, lijkt het alsof de raket is ingewikkeld.

north korea slbm missile parade

Foto: AP Photo/Wong Maye-E

Hier kun je het wat beter zien:

north korea filament wrapping missile

Foto: AP Photo/Wong Maye-E/Business Insider

Duitsman vertelt Business Insider dat dit een kunststof met versterkte vezels is, een zeer licht alternatief voor metaal dat ook nog eens de enorme druk van de raketmotoren kan weerstaan. Tal Inbar, het hoofd van het ruimte-onderzoekscentrum van het Fisher Institute for Air and Space Strategic Studies, merkte dit als eerste op.

"Eén van de doelen van de parade is om te laten zien waar Noord-Korea aan werkt", zegt Duitsman. "Niet per se wapens die al gebruikt kunnen worden, maar wel waar ze aan werken. Ze laten zien in welke richting ze werken."

Volgens Duitsman is dit type kunststof tien keer zo sterk als aluminium, en zou het de raket veel lichter maken. Daardoor zou het bereik toenemen. "Hoe lichter de raket is, hoe minder aandrijving je nodig hebt, en hoe meer je erop kunt monteren." In dit geval bijvoorbeeld een nucleaire kop.

Pukguksong-2 north korea missile

Foto: KCNA/Handout via Reuters

Het lijkt een klein detail, maar Duitsman stelt dat de Sovjets en de Verenigde Staten soortgelijke doorbraken hadden toen ze intercontinentale raketten probeerden te maken. Als Noord-Korea inderdaad in staat is om dergelijke materialen in een raket te werken, zou dat erop duiden dat het raketprogramma veel verder is gevorderd dan veel experts dachten.

Waarschijnlijk ondervinden de Noord-Koreanen nog wel problemen met het lanceren en bijsturen van de raket. Maar volgens Duitsman kunnen ze binnen twee tot drie jaar beginnen met het testen van een raket die Washington kan bereiken.