Een Amerikaanse hedgefonds dat omgerekend zo’n 3,5 miljard euro belegt geeft een aardig inkijkje in hoe de financiële sector worstelt met het aannemen van nieuwe personeel. Sinds de kredietcrisis van 2008 is er veel kritiek op de ethische houding van bankiers en professionele beleggers die slechts uit zouden zijn op korte-termijnwinsten.

In een brief aan beleggers schrijft hedgefonds Tourbillon Capital Partners – dat gebruik maakt van verschillende speculatieve strategieën om een hoog rendement te halen – dat het bedrijf de afgelopen maanden tientallen ervaren sollicitanten sprak. Maar het was geen vruchtbare zoektocht naar nieuw personeel, zo bleek.

Gezocht: eerlijke speculanten

Jason Karp van Tourbillon schrijft in de brief die Business Insider inzag: “Er zijn nog een hoop slechte gewoonten en waarden van vóór de financiële crisis.”

Het bedrijf uit New York is juist op zoek naar andere types. Karp heeft het over “kneedbare” mensen – in ethische zin wel te verstaan. Twee stagiairs uit de zomer van 2016 tekenen dit jaar een vast contract en het beleggingsfonds heeft komende zomer weer plaats voor twee stagiairs, aldus de brief.

Hedgefondsen zijn al jaren verwikkeld in een race om de grootste financiële talenten aan te trekken. De legendarische investeerder Steve Cohen zei afgelopen jaar dat hij moeite heeft om goed nieuw personeel te vinden. Zijn bedrijf, Point72 Asset Management, heeft een opleidingstraject lopen voor net afgestudeerden.

Het belangrijkste fonds van Tourbillon - het Global Master Fund - behaalde afgelopen jaar een negatief rendement van 9,2 procent. dat was de slechtste prestatie in 18 jaar, aldus fondsmanager Karp in de brief. Het grootste deel van de zwakke performance lag in het eerste kwartaal van 2016. In de daarop volgende drie kwartaal lag het rendement op 8,1 procent. Tourbillion heeft 3,7 miljard dollar aan beheerd vermogen, aldus een ingewijde die niet met naam genoemd wilde worden tegenover Business Insider.