Je weg vinden op een luchthaven kan behoorlijk lastig zijn, met verwarrende bewegwijzering, weinig goede voedingsopties en lange rijen bij de veiligheidscontrole.

Onvoorbereid arriveren op een luchthaven kan nog meer stress opleveren, je dag verpesten en zelfs zorgen dat je je vlucht mist.

Omdat ik enkele tientallen vluchten per jaar neem, bereid ik mezelf graag goed voor.

Voor vertrek naar de luchthaven, zorg ik in elk geval dat ik weet wat de maatschappij van mij verlangt qua bagage of inchecken. De maximale afmetingen voor handbagage zijn voor veel vervoerders verschillend. Bij sommige mag je twee stuks meenemen, bij andere maar één.

Ryanair checkt koffers alsnog in bij de gate en daar moet je juist betalen om je bagage gegarandeerd mee te nemen aan boord.

Check ook of je online kunt inchecken. Dit scheelt namelijk wachten in een rij op het vliegveld én een onprettige verrassing als blijkt dat je een boete moet betalen als je niet ingecheckt bent. Weer andere maatschappijen hebben automaten waar je zelf kunt inchecken én je koffer labelt met de juiste bestemming.

Hier zijn zes dingen die ik nooit doe als ik een vliegreis maak:

Lees ook op Business Insider


1. Eten kopen op het vliegveld

Foto: Sorbis/Shutterstock

In plaats van iets kopen bij dure kiosken of restaurants voor of na de beveiligingscontrole, neem ik een sandwich uit de supermarkt mee plus een paar gezonde snacks zoals fruit, een smoothie en notenmix.


2. Mijn boardingpass laten printen aan de klantenbalie

Foto: PONG HANDSOME/Shutterstock

Soms heb je geen keus en móet je je boardingpass uitprinten voordat je arriveert – zoals het geval is bij veel prijsvechters. Ik print het liefst mijn instapkaarten thuis of in mijn hotel uit. Nog handiger is om te werken met boardingapps op je smartphone. Daarmee kun je op elk moment inchecken en hoef je je geen zorgen te maken over een printer. Veel vliegmaatschappijen werken inmiddels deze apps.


3. Een koffer inchecken voor reizen korter dan een week

Foto: fizkes/Shutterstock

Als ik alleen maar een weekendje ergens heen ga, check ik nooit meer bagage in. Alles dat ik nodig heb, stop ik in een koffertje of rugtas die gratis meemag.

Meestal gaat het natuurlijk gewoon goed met bagage, maar soms kan je koffer ergens achterblijven en moet je ineens dagenlang zonder je kleding doen. En in elk geval hoef je niet te wachten in de rij om je bagage af te geven en ook niet na aankomst om de koffer weer op te pikken. Veel maatschappijen rekenen tegenwoordig extra voor een ingecheckte koffer, waardoor je ook geld kunt besparen met een goedkoper ticket.

Overigens is het zogenoemde single bag traveling in populariteit aan het winnen. Want als je één week kunt reizen met een kleine koffer, dan kun je ook drie maanden reizen met die hoeveelheid. Wasmachines heb je overal (of in elk geval water en zeep).

Zelf geef ik de voorkeur aan een rolkoffer met een harde buitenkant, die niet te zwaar is op mijn rug. Anderen hebben wellicht liever een rugtas zodat ze hun handen vrij hebben.


4. Vergeten een jas of trui mee te nemen

Foto: Theodor Negru/Shutterstock

Ook al ga ik naar een tropische bestemming, ik zal nooit de deur uit gaan zonder een jasje of een trui. Je zult net een vertraagde vlucht hebben op die Midden-Oosterse luchthaven waar de airco vol open staat en de kou je wachttijd zoveel langer maakt.

Ik neem graag een jasje met capuchon mee zodat ik in een stoel op het vliegveld gewoon in kan dommelen: capuchon en zonnebril op en niemand stoort je. Mijn telefoon stop ik dan in m’n borstzak, zodat ik de wekker hoor als het tijd is om te boarden.


5. Blootsvoets door de veiligheidscontrole lopen

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Nooit zou ik op blote voeren door de veiligheidscontrole lopen – je weet nooit wat voor bacterieën er alllemaal op de grond zitten in dat nauwe paadje door de poortjes. Om nog maar te zwijgen van de full-bodyscanner. Vaak stop ik een setje dunne sokken in m’n tas om te dragen bij de controles.


6. Wifi kopen

Foto: Maridav/Shutterstock

Gelukkig bieden veel luchthavens tegenwoordig gratis internet, maar lang niet altijd onbeperkt. Sommige limiteren de tijd of andere de hoeveelheid data die je kunt gebruiken.

Een handig trucje is om meerdere e-mailadressen aan te maken waarmee je steeds je tijd weer met een bepaalde periode kunt verlengen. En op andere vliegvelden heb je koffietentjes die je toegang bieden tot hun netwerk als je een kop koffie koopt.

In Europa kun je tegenwoordig ook overal kosteloos roamen, wat de noodzaak voor een wifi-toegangscode nog minder maakt.

LEES OOK: Met deze simpele inpaktrucs past er veel meer in jouw koffer