• Het uitzoeken van een echte kerstboom valt niet altijd mee.
  • Wordt het de populaire Nordmann of toch een ander soort spar? Is een kluit raadzaam? En wat gaat het kosten?
  • Business Insider Nederland heeft de prijzen van kerstbomen bij vijf grote ketens op een rij gezet plus belangrijke kenmerken met betrekking tot naaldbehoud en geur.
  • Lees ook: Kerstboom kopen? 5 tips bij het kiezen

Nu Sinterklaas zijn hielen heeft gelicht, kan de kerstboom in huis worden gehaald. Een deel van de mensheid zweert bij een échte boom. Business Insider Nederland heeft de prijzen van echte bomen bij vijf grote ketens op een rij gezet, plus belangrijk kenmerken als geur, naalduitval en prikgehalte.

Hoeveel een kerstboom gaat kosten hangt uiteraard af van de maat, met of zonder kluit en het soort boom. Voordat we naar het kostenoverzicht gaan is het wellicht goed om de verschillende soorten bomen en hun eigenschappen door te nemen.

Want ga je voor een heerlijke geur of naaldbehoud? En in hoeverre mag de boom prikken in verband met de hond of kat?

In feite loopt de scheidslijn min of meer parallel aan het onderscheid tussen twee hoofdsoorten kerstbomen: de Abies, zilversparren met rechtopstaande, stompe naalden die minder snel uitvallen.

En de Picea, sparren met spitse meer stekelige naalden die sneller uitvallen. De groene fijnspar (Picea abies) bijvoorbeeld, is een traditionele kerstboom met prikkende naalden en een sterke geur, maar hij valt ook snel uit.

Wellicht zie je door de bomen het bos niet meer en raak je helemaal verstrikt in het dilemma tussen geur en naaldbehoud. Om dat het hoofd te bieden heeft Business Insider Nederland deels de tabel met kerstboomkenmerken van Intratuin overgenomen.

Prik-, geur- en naalduitvaltabel

Hierin vind je de mate van geur, prikkende naalden en naalduitval per soort boom. Bekijk hieronder welke spar voor jou het meest geschikt is als het gaat om deze punten.

Door naar de kosten. Zoals gezegd heb je de keuze tussen allerlei soorten en maten en met of zonder kluit. Business Insider Nederland heeft online het aanbod van vijf grote winkelketens bekeken: Praxis, Gamma, Karwei, Hornbach en Intratuin. Hierbij troffen we zowel bomen die alleen in de winkel verkrijgbaar zijn als bomen die thuisbezorgd worden.

We hebben de bomen gerangschikt op maat, maar de winkelketens voeren niet dezelfde minimale en maximale hoogtes voor hun bomen. Vandaar dat afwijkende maten in twee maatcategorieën kunnen vallen, die bomen hebben we dan ook twee keer opgenomen in de tabel.

Daarnaast bieden ketens per maatcategorie bomen aan tegen verschillende prijzen. In dat geval hebben we de brandbreedte van de prijzen in de tabel opgenomen.

Omdat sommige prijzen niet binnen de bandbreedte vallen, zijn dus niet alle prijzen in de tabel opgenomen.

Nordmann en andere sparren, met of zonder kluit

Verder hebben we onderscheid gemaakt tussen de Nordmann en andere sparren, omdat de Nordmann de populairste kerstspar is. De andere sparren die we tegenkwamen hebben we in de tabellen op één hoop geveegd onder 'overige sparren'.

Hieronder kunnen de volgende sparren vallen: de Servische spar (Picea Omorika), blauwspar (Picea pungens), witte spar (Picea glauca) en zijn dwergvariant (conica), de zilverspar (Abies 'Fraseri'), de fijnspar (Picea abies) en de Japanse en Koreaanse zilverspar.

Daarnaast hebben we onderscheid gemaakt tussen bomen met en zonder kluit. Uiteindelijk levert dit dus vier tabellen op: Nordmann gezaagd, Nordmann kluit, Overige sparren gezaagd, Overige sparren kluit.

Er waren kortingen van 10 tot 30 procent maar die hebben we niet in de overzichten meegenomen omdat we niet weten hoe lang deze lopen.

Nordmannen gezaagd (zonder kluit)

We beginnen met de Nordmann gezaagd.

Te zien is dat de prijzen behoorlijk uiteen kunnen lopen. Dat kan te maken hebben met de kwaliteit van de boom, maar wellicht ook met andere factoren. Zo zien we bij Praxis bijvoorbeeld dat bomen die thuisbezorgd worden, duurder zijn.

De 'Praxis Nordmann gezaagd A-kwaliteit' van 200-225 cm kost bijvoorbeeld 39,99 euro. De 'Echte Nordmann' gezaagd van dezelfde maat die thuis wordt bezorgd kost 84,99 euro.

De meest gewilde kerstboommaat ligt ongeveer tussen de 1,75 en 2 meter. Deze maat vind je het goedkoopst bij Intratuin voor 16,99 euro terwijl de duurste 69,95 euro kost bij Praxis.

Nordmannen met kluit

Door naar de Nordmannen met kluit.

Het aanbod aan Nordmannen met kluit is veel minder groot. Dat komt omdat deze spar een 'penwortel' heeft met weinig zijwortels. Het is moeilijk om bij het rooien de kluit te behouden. Dat maakt de Nordmann arbeidsintensief en relatief duur om met kluit te kweken.

Bekijk: Zo worden kerstbomen gerooid

Een kleine Nordmann van 1 tot 1,25 meter met kluit is dan ook bijna een tientje duurder dan een Nordmann zonder kluit. De populaire maat van 1,75 tot 2 meter is bij Praxis te vinden vanaf 37 euro tot 113 euro. Overigens is dit ook meteen de grootste maat waarin de Nordmann met kluit verkrijgbaar is.

Misschien wil je helemaal geen Nordmann maar een boom die wat sterker geurt en waar je wat meer last hebt van naalduitval en/of prikkende naalden.

Gamma en Karwei verkopen geen andere sparren dan de Nordmann, dus deze bouwmarkten die onder hetzelfde moederbedrijf vallen vind je niet terug in de tabellen met overige sparren.

Kostenoverzichten overige sparren

We beginnen met het prijsoverzicht van overige gezaagde sparren, waarin ook Hornbach wegvalt omdat die geen gezaagde sparren verkoopt.

Het aanbod aan gezaagde sparren is bij de ketens dus niet heel groot. Praxis verkoopt een relatief klein exemplaar voor 40,38 euro. Dat is niet per se goedkoop. Het gaat hier om een Conifeer Picea van 70 centimeter die wordt thuisbezorgd.

Intratuin heeft een aanbod van drie gezaagde fijnsparren. Voor de populaire maat van 1,75 tot 2 meter ben je hier 25 of 35 euro kwijt.

De keuze uit overige sparren met kluit is veel groter.

Praxis verkoopt er een aantal, waarbij het grote prijsverschil bij de bomen van 60 tot 100 centimeter opvalt. In deze maatcategorie zijn twee dwergsparren in rode pot voor 85,72 euro die worden thuisbezorgd het duurst.

Als we de dwergsparren niet meenemen dan is bij Praxis de blauwspar in pot die in de winkel verkrijgbaar is voor 16,99 euro het duurst in deze maatcategorie. We troffen bij Praxis ook de Servische spar (Picea Omorika).

Meer Nordmannen zonder kluit, meer overige sparren met kluit

Al met al kun je dus concluderen dat als je een boom met kluit wilt, je meer keuze hebt als je voor andere sparren kiest dan de Nordmann. Wil je juist een Nordmann dan is het aanbod zonder kluit groter.

Dat komt ook goed uit want Nordmannen laten relatief weinig naalden vallen. Andere sparren hebben daar meer last van en een kluit zal ze helpen hun naalden te behouden. Al hangt de overlevingskans van de boom ook weer af van hoe de kluit geleverd wordt.

Wil je meer weten over de kluit of andere tips omtrent het kopen van een kerstboom? Lees dan hier ons artikel van vorig jaar. Hierin vind je ook informatie over hoe je een boom moet beoordelen en hoe je hem moet behandelen als-ie thuisstaat.

Tot slot merken we nog op dat bouwmarkten een trend zien van "creatievere inrichting" van kerstbomen, zo meldt persbureau ANP. Ornamenten als miniatuurbitterballen en wijnflesjes vervangen steeds vaker de traditionele kerstbal. Maar dat blijft natuurlijke een kwestie van smaak.

LEES OOK: Kerstboom kopen? 5 tips bij het kiezen