Er zitten een aantal absurde elementen in dit verhaal die weinig met elkaar te maken lijken te hebben. Toch is alles zoals het is.

Ten eerste, de Potcoin. Dit is een digitale munt – zoals Bitcoin. De Potcoin is speciaal ontworpen om in de VS transacties mogelijk te maken tussen consumenten en apotheken die marihuana uitwisselen.

Het groene spul is namelijk in de VS op nationaal niveau nog steeds illegaal, waardoor het merendeel van de grootbanken geen normale dollartransacties of -leningen accepteert in deze business.

In ongeveer twintig staten is marihuana legaal voor medisch gebruik – plus in acht staten ook recreatief. In de rest van de in totaal vijftig Amerikaanse staten is marihuana dus nog illegaal.

Potcoin stijgt 97 procent

Hoe dan ook, deze Potcoin is sinds maandag 97 procent in waarde gestegen naar in totaal 18 dollarcent. Waarschijnlijk dankzij een publiciteitsstunt met oud-basketballer en enfant terrible Dennis Rodman. Maar helemaal zeker weten waarom de koers van een digitale munt stijgt, weet je natuurlijk nooit.

Wat is er aan de hand? De ontwikkelaars van Potcoin sponsorden onlangs een reisje van de Amerikaanse oud-basketballer naar Noord-Korea. Dennis Rodman liep afgelopen dinsdag opzichtig in het land rond in een T-shirt van PotCoin.com.

Rodman, een beetje een vreemde vogel, staat erom bekend dat hij vrienden is met zowel de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un als de Amerikaanse president Donald Trump. Het reisje van Rodman is "all about peace", aldus de boomlange atleet.

Als publiciteit het enige doel was van dit gesponsorde reisje - en daar lijkt het wel op - is dat Potcoin uitstekend gelukt.

Het is overigens niet de eerste keer dat de Potcoin in de laatste twaalf maanden heftige koerssprongen maakt. Onderstaande grafiek is van de afgelopen zeven dagen, maar bekijk hier ook eens het grillige koersverloop van de wietvaluta vanaf het begin drie jaar geleden.