In de wereld van de cryptohandelaren is het tonen van je rijkdom geen schande, als je miljonair bent geworden met de handel in digitale valuta zoals de bitcon, ethereum, ripple of één van de meer dan 1.500 alternatieve digimunten.

Soms gebeurt dat met de nodige ironie, zoals de 19-jarige Duitse cryptomiljonair Erik Finman laat zien op zijn Instagram-pagina’s.

Al is het volgens Finman wel je eigen schuld als je niet binnen 10 jaar miljonair bent, zei hij begin dit jaar tegen Business Insider.

“Finman’s Office Desk”

Een bericht gedeeld door ERIK FINMAN (@erikfinman) op

Ook typisch voor de cryptosubcultuur. Afgelopen maand was er een grote cryptoconferentie in New York. En jawel, voor de ingang van het conferentieoord stonden rijen Lamborghini’s geparkeerd (al bleek later dat die gehuurd waren, om het idee van instant-rijkdom te promoten.

Schaamte om cryptomiljoenen

Maar niet iedereen die zich bezighoudt met de handel in cryptomunten staat te springen om de blits te maken met dure auto's, champagne en hippe feestjes.

John Lore, een advocaat uit New York die meer dan 30 hedgefondsen adviseerde die speculeren met cryptomunten, vertelde Business Insider over een handelaar die een fonds voor cryptomunten wilde opzetten. De man verontschuldigde zich omdat hij zich schaamde dat hij zo rijk was geworden.

"Als ik dergelijke mensen over de vloer krijg, denk ik soms: wat heb ik zelf nou verdiend en wat heb ik met mijn leven gedaan?", zegt Lore.

"Ik heb ook eens een fondsmanager over de vloer gehad die zich verontschuldigde voor z'n rijkdom en zei dat hij veel geld aan goede doelen wilde schenken. De man was begonnen met 600 duizend dollar en had afgelopen januari (tijdens de piek van de cryptomarkt, red.) 8 miljoen dollar verdiend. Toen mijn eigen zoon dat hoorde, wist-ie zeker wat hij wilde worden: cryptohandelaar."

Professionals verdienen ook in 2018 geld met cryptomunten

Lore is oprichter van Capital Fund Law Group, een advocatenkantoor dat zich specialiseert in het adviseren van speculatieve hedgefondsen en andere vermogensbeheerders die zich op cryptomunten richten.

Volgens Lore is de belangstelling voor het opzetten van cryptohedgefondsen groot, maar is er ook behoefte aan educatie.

De bitcoin steeg in 2017 met meer dan duizend procent, maar is sinds januari dit jaar ook weer ruimschoots in waarde gehalveerd. Lore: "Veel fondsbeheerders willen niet zozeer een heel groot fonds opbouwen. Ze willen vooral laten zien dat ze consistent een positief rendement kunnen boeken."

Ondanks de daling van de bitcoin van het piekniveau van 20.000 dollar begin dit jaar naar het huidige niveau van iets meer dan 7.000 dollar, zijn er volgens Lore nog steeds handelaren die flinke winsten boeken. "Er zijn fondsen die ook in 2018 consistent zeer hoge opbrengsten hebben behaald, vaak met een kwantitatieve strategie."

LEES OOK: Superspeculant Jim Chanos: ‘Bitcoin is wel het laatste dat ik wil bezitten als de stroom uitvalt tijdens een grote crisis’