De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft de inspectie dierenwelzijn laten binnenvallen bij het varkensslachthuis in Tielt, waar stelselmatig dieren worden mishandeld. “Weerzinwekkend. Trek alvast de vergunning van de dierenbeulen in. Het parket moet vervolgen”, aldus Weyts.

Animal Rights bracht de wrede misstanden in het Vlaamse varkensslachthuis aan het licht. Ook maakte de dierenwelzijnsorganisatie bekend dat het vlees van de gemartelde varkens te koop is bij tientallen Nederlandse slagerijen.

Op beelden met een verborgen camera is te zien hoe varkens geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis. Kreupele varkens worden hardhandig aan de oren voortgetrokken. Varkens die niet in staat zijn te lopen worden met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen gesleept.

Ook worden varkens die tijdens transport al doodgingen, verkocht als geslacht dier in plaats van vernietigd. “Regels rond dierenwelzijn worden systematisch geschonden, maar ook wetgeving over hygiëne en voedselveiligheid wordt niet gerespecteerd”, aldus Robert Molenaar van Animal Rights. Hij neemt juridische maatregelen om het bedrijf Debra te sluiten.

Bekijk de video van Animal Rights hieronder. Waarschuwing: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Thomas De Roover De Brauwer, directeur van Debra, zegt "zeer geschokt" te zijn van de beelden. "We kunnen de beelden niet ontkennen. We zijn een intern onderzoek gestart om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen." Tegen de betreffende medewerkers worden "passende maatregelen" genomen.

Onder de Nederlandse afnemers van het vlees van de mishandelde varkens zit volgens Molenaar een groot aantal keur- en kwaliteitsslagerijen. Animal Rights beschikt over een lijst waarop zestig slagerijen in Nederland staan, onder wie een hofleverancier.

Volgens Joep Klaver, directeur bij Vereniging van Keurslagers, is Debra geen leverancier van de slagersketen. "Maar keurslagers hebben de vrijheid om ook elders te kopen. Als er slagers zijn die hier inkopen zullen wij ze sommeren om hier direct mee te stoppen. Dit bedrijf besodemietert de boel langs alle kanten."

In het exportslachthuis in Tielt worden 1,4 miljoen varkens per jaar geslacht, ofwel zo'n 25.000 à 35.000 per week. Het slachthuis is is onderdeel van de Debra-Group, een van de grootste slacht- en productiebedrijven van varkensvlees in België.