Snap, het bedrijf achter de populaire app Snapchat, krijgt een prijskaartje van bijna 24 miljard dollar bij de beursgang

De introductieprijs van het aandeel Snap, dat donderdag zijn beursdebuut maakt in de Verenigde Staten, werd geprikt op 17 dollar, vernam onder meer Business Insider. Snap verkoopt 200 miljoen aandelen en haalt daarmee 3,4 miljard dollar aan vers geld op.

Het gaat hoe dan ook om de grootste beursgang in de technologiesector sinds Alibaba in 2014. De Chinese webwinkelgigant haalde destijds zo’n 25 miljard dollar op in New York.

Met de app Snapchat kunnen gebruikers elkaar foto’s en video’s sturen die na verloop van tijd weer verdwijnen. Snap haalt in 2018 naar verwachting een omzet van 2 miljard dollar, zo stelt zakenbank Goldman Sachs – dat is één van de banken die de beursgang begeleidt.

De beurswaardering komt dus op pakweg 12 keer de verwachte omzet over 2018 te liggen. Daar is nog veel groei voor nodig, want 2 miljard dollar omzet in 2018 komt neer op een vervijfvoudiging van de omzet vergeleken met 2016. Beleggers moeten dus afwegen of die groeiverwachtingen realistisch zijn, gelet op de concurrentie van met name Facebook en diens dochterbedrijf Instagram.