• De kandidatuur van Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen is onder vuur komen te liggen, na een zwak debat tegen Donald Trump.
  • Van groot belang voor Biden de komende maanden is hoe de Amerikaanse economie zich ontwikkelt.
  • Valuta-expert Joey van Hanegem van Ebury geeft aan dat economische tegenwind het laatste is dat de president kan gebruiken.

ANALYSE – Na het voor Joe Biden desastreus verlopen verkiezingsdebat met Donald Trump van 27 juni gaan er steeds meer stemmen op om Biden als kandidaat van de Democratische partij te vervangen. Biden zelf piekert er niet over om plaats te maken en is strijdvaardiger dan ooit.

Het lijkt er zelfs op dat Biden, als het gaat om de belangrijke swing states, inloopt op zijn Republikeinse rivaal. Dit zijn de staten waarin beide partijen elkaar – traditioneel gezien – in evenwicht houden. Business Insider meldde dit al eerder op basis van cijfers van Bloomberg.

Dit neemt niet weg dat er in brede kring onzekerheid is ontstaan over de gezondheid en capaciteiten van Biden. Verschillende donateurs en leden van het Huis van Afgevaardigden hebben openlijk hun twijfels geuit. En als eenmaal ook sponsors hun steun dreigen in te trekken, kan het snel gaan.

Twee gezaghebbende Democraten zouden een plan hebben gelanceerd om een ‘blitz primary’ – een supersnelle, intensieve voorverkiezing – uit te schrijven om een vervanger te kunnen aanwijzen voor Biden.

Deze evenementen zouden zoveel positieve vibes teweeg moeten brengen, dat de Democraten weer het momentum kunnen krijgen in de verkiezingsrace. De bijeenkomsten zouden moeten worden geleid door bekende Amerikanen met een voorkeur voor de Democraten, waarbij namen zoals Michelle Obama, Oprah en Taylor Swift worden genoemd.

Het klinkt aantrekkelijk, maar zover is het dus nog lang niet, vooral omdat het Witte Huis geen krimp geeft. Daar komt bij: het is hoogst onzeker wie je er dan voor terugkrijgt. Als de Democraten een goed alternatief voor Biden zouden hebben, dan hadden ze die persoon toch al eerder naar voren geschoven?

Tegelijkertijd valt op dat Biden er maar heel beperkt in slaagt om het succes van een stabiele Amerikaanse economie om te zetten in steun onder de kiezers. Het recente tv-debat met Trump was naar voren gehaald met het idee dat Biden dan kon pronken met mooie cijfers over arbeidsmarkt, economie en de sterke koers van de dollar.

Zoals bekend, kwam deze strategie niet uit de verf vanwege het zwakke optreden van de huidige president. Nu lijkt erop dat economische data minder gunstig uitpakken en daarmee lijken ook de kansen voor Biden te slinken.

Economische afkoeling VS kan tegen Biden werken

Donald Trump heeft geleerd van eerdere campagnes en beperkt zich in zijn retoriek voornamelijk tot het bekritiseren van Biden. In het verleden blies Trump hoog van de toren over het invoeren van importheffingen en het onmogelijk maken van handel met China. Nu laat hij zich opvallend weinig uit over zijn plannen, mochten de Republikeinen het Witte Huis overnemen in januari 2025. Op deze manier hoopt Trump financiële markten en beleggers op hun gemak te stellen.

Het is waarschijnlijk nog net te vroeg voor de valutamarkten om de kans op een overwinning van Trump in november in te prijzen. Vooralsnog gaat de aandacht uit naar de economische gegevens en die laten geen vooruitgang zien.

Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van juni bevatte meer aanwijzingen voor een economische vertraging, aangezien de werkloosheid opliep tot 4,1 procent. Verder werden eerdere gegevens over het creëren van nieuwe banen naar beneden bijgesteld en de loongroei vertraagde. Al met al geen rooskleurig beeld voor de huidige regering.

Hoewel deze data niet doorslaggevend zijn, zal de combinatie met de verwachte daling van de inflatie in juni aanleiding zijn voor de Federal Reserve om de beleidsrente in 2024 tweemaal te verlagen, te beginnen in september.

Als dat zo is, kunnen we verwachten dat de dollar een deel van zijn winst van 2024 moet prijsgeven vóór het einde van het jaar. Deze trend is nu al ingezet.

Door de relatief zwakke economische cijfers in de VS en de afnemende politieke risico’s in Europa (zoals het uitblijven van de verwachte radicaal-rechtse verkiezingswinst in Frankrijk) moest de dollar het recent afleggen tegen bijna alle belangrijke valuta in de wereld.

Zo dreigt een van de stokpaardjes van Biden, de arbeidsmarkt en de economie, uit zijn vingers te glippen. Dit zal de roep om een andere kandidaat zeker niet doen verstommen

Joey van Hanegem is een Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland.