De uitbraak van ebola in West-Afrika en de weifelende internationale reactie op de epidemie richt niet alleen menselijke maar ook economische verwoesting aan in het getroffen gebied. Volgens de Wereldbank kan de schade oplopen tot ruim 25 miljard euro als de epidemie zich verder uitbreidt.

Als er voldoende was geïnvesteerd in het versterken van de gezondheidszorg, had dit voorkomen kunnen worden.

,,Ebola kan een enorme economische schade aanrichten aan Liberia, Sierra Leone, Guinee en hun buurlanden. Daarom moet de wereldgemeenschap manieren zoeken om logistieke hindernissen te omzeilen en meer dokters, medisch personeel, ziekenhuisbedden en andere steun bieden om ebola te stoppen”, aldus Jim Yong Kim, de president van de Wereldbank woensdag.

Britse militairen naar Sierra Leone

Groot-Brittannië maakte woensdag bekend dat het 750 militairen naar Sierra Leone stuurt om daar de strijd aan te gaan met ebola. Het is de bedoeling dat ze helpen bij het opzetten van ebola-behandelcentra en het oprichten van een ebola-academie. Een marineschip met drie helikopters aan boord gaat richting het westen van Afrika. Britten die de ziekte krijgen, kunnen aan boord worden behandeld. Artsen en personeel kunnen met de heli’s ook naar afgelegen gebieden worden gevlogen.

Nederland heeft het nieuwe marineschip Karel Doorman aangeboden voor vervoer van hulpgoederen van Europa naar West-Afrika.

Tot nu toe 3900 doden

Sierra Leone is een van de landen die zwaar zijn getroffen door de epidemie. In totaal zijn in West-Afrika bijna 3900 mensen bezweken aan de ziekte, bij meer dan 8000 mensen is de ziekte vastgesteld. Liberia en Sierra Leone zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het zwaarst getroffen.

,,De ebola-uitbraak in West-Afrika is al een wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid en het is van vitaal belang dat het Verenigd Koninkrijk voorop blijft lopen in de strijd tegen de epidemie'', aldus minister van Defensie Michael Fallon.

Screening op vliegvelden VS

In Spanje besmette een verpleegkundige zichzelf met de ziekte tijdens de behandeling van een patiënt. Ze besmette niemand anders. Haar hond is wel afgemaakt wegens vrees voor besmetting. In het Amerikaanse Dallas overleed woensdag Thomas Eric Duncan aan ebola. Hij was de eerste patiënt bij wie in de Verenigde Staten de ziekte werd vastgesteld.

Vliegtuigpassagiers uit landen waar ebola heerst zullen strenger worden onderzocht als ze aankomen op Amerikaanse luchthavens.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl