,,Een economische regering die bestaat uit politici is niet geloofwaardig, want in 2003 hebben de Duitse en Franse leiders het Stabiliteitspact al eens aan hun laars gelapt en konden de eurolanden hun begrotingstekort en staatsschuld toch weer verder laten oplopen dan volgens de afspraken mogelijk was.”

Benink ziet meer heil in een automatisch sanctiesysteem, dat door het Europees statistiekbureau Eurostat wordt gemonitord, en niet door politici. Op deze manier zou er ook geen mogelijkheid meer zijn voor overtredende landen om op politieke of economische gronden dispensatie te krijgen. ,,Maar ook dit brengt het vertrouwen van de markten niet terug, want de zorg over de hoge schulden van een land als Italië blijft bestaan. Datzelfde geldt als een wettelijke schuldenrem wordt ingevoerd.”

Euro-obligaties

Op korte termijn is een verhoging van het noodfonds volgens Benink de enige manier om speculanten, die geld hopen te verdienen aan een Italiaans of Spaans bankroet, af te schrikken en beleggers weer vertrouwen te geven. ,,Voor euro-obligaties is het nog te vroeg. Deze stap kan pas worden genomen als landen als Italië en Griekenland hun schulden hebben teruggebracht.”

Volgens hoogleraar internationale economie Luc Soete blijft er zonder euro-obligaties van de EU niet veel meer over dan een vrijhandelszone. ,,De risico’s die de uitgifte van euro-obligaties met zich meebrengen, kun je ondervangen door in de grondwet op te nemen dat landen geen begrotingstekort meer mogen hebben. Zo kan worden gegarandeerd dat ze hun schulden zullen afbetalen. Een land als Italië neemt hiertoe ook stappen.”

Alleen voor Griekenland gaat dit verhaal niet op omdat, zo erkent de Belgische hoogleraar, dat land niet meer op eigen kracht uit zijn schuldenproblemen kan geraken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl