Een ei-vormig bouwwerk, zonnepanelen en een eigen windmolen. Als het aan het Slowaakse bedrijfje Nice Architects ligt, heb je niet veel meer nodig om overal ter wereld volledig duurzaam te kunnen wonen.
Het prototype van deze zelfvoorzienende huisjes, de Ecocapsule, wordt op donderdag 28 mei officieel gepresenteerd tijdens het innovatiefestival Pioneers in het Oostenrijkse Wenen. Dat schrijft Quartz woensdag.
Groot is zo’n Ecocapsule niet: amper 4,5 bij 2,4 meter. Toch stelt Nice Architects dat je er comfortabel met twee mensen in kunt wonen. Volgens de ontwerpers uit Slowakije zijn namelijk alle noodzakelijke spullen aanwezig. Er is een douche, een bed, een keuken, een toilet en een tafel om aan te zitten. Maar misschien nog wel het belangrijkste: er is stromend water en elektriciteit.
Een eigen windturbine op het dak
Een Ecocapsule hoeft volgens de bedenkers nooit ergens op te worden aangesloten, omdat het zelf voor water en stroom kan zorgen. De woning is bedekt met zonnepanelen. Daarnaast moet de ei-vorm van het gebouw helpen om regenwater op te vangen, dat vervolgens automatisch wordt gefilterd voordat het uit de kraan en de douche stroomt.
Nice Architects tevens een kleine windmolen ontworpen voor op de Ecocapsule. Die is maximaal 7 meter hoog en moet 750 Watt aan energie produceren. Ter vergelijking: een gewone lamp boven de eettafel kost volgens de Consumentenbond 60 Watt aan energie.
En daarmee kun je in een Ecocapsule overal overleven, als er maar genoeg wind, zonlicht en regen is.
Tienduizenden dollars
Wie enthousiast is geraakt door de Slowaakse woon-eieren, moet helaas nog even geduld hebben. Pas vanaf eind dit jaar kan de Ecocapsule worden besteld. De eerste levering moet in de eerste helft van 2016 plaatsvinden.
Wat de woon-eieren gaan kosten, wordt eind dit jaar bekendgemaakt. Quartz schat dat er aan de huisjes in ieder geval een prijskaartje van tienduizenden dollars komt te hangen. Daar komen de vervoerskosten vanuit de fabriek in Slowakije nog bij.
Sustainer Homes
De Slowaken zijn overigens niet de enigen die zich bezighouden met zelfvoorzienende huizen die makkelijk te verplaatsen zijn. Ook Nederlanders zien hierin mogelijkheden, zoals de startup Sustainer Homes. Dat bedrijfje wil zeecontainers ombouwen tot duurzame starterswoningen.
"In steden als Amsterdam en Utrecht is het voor jonge mensen financieel nauwelijks nog mogelijk een huis te kopen. Tegelijkertijd ligt er vanwege de economische crisis veel bouwgrond ongebruikt te wachten op een bestemming", aldus medeoprichter Gert van Vugt tegenover Duurzaambedrijfsleven.nl.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl