De Europese Centrale Bank (ECB) is klaar voor zijn nieuwe taak als toezichthouder van de grootste Europese banken.

Dat meldde de centrale bank maandag.

De ECB neemt dinsdag de verantwoordelijkheid voor het toezicht op de 120 grootste banken in de eurozone over van de nationale toezichthouders. Om die rol te vervullen heeft de centrale bank bijna 900 nieuwe medewerkers in dienst genomen. Daarmee is er nu voldoende personeel om alle taken te kunnen uitvoeren.

Europese bankenunie

Het toezicht wordt uitgevoerd door teams van medewerkers, van wie een deel bij de ECB in Frankfurt werkt en een deel bij de nationale toezichthouders actief is.

De nieuwe structuur is het gevolg van de oprichting van de Europese bankenunie, die moet voorkomen dat problemen van een bank in één land de stabiliteit van de hele eurozone in gevaar brengen.

Stresstest banken

In de aanloop naar de overdracht van het toezicht onderzocht de ECB afgelopen jaar nauwgezet de financiële gezondheid van de banken. Als eerste belangrijke taak moet de ECB de komende tijd de plannen beoordelen van de banken die niet ongeschonden door het onderzoek en de daaraan gekoppelde stresstest kwamen. Zij moeten aangeven hoe ze hun kapitaalreserves gaan versterken.

De grootste problemen werden gevonden in de Italiaanse bankensector, waar vier banken nog stappen moeten zetten om hun buffers te versterken. Bij vijf andere Italiaanse banken vond de ECB op basis van de balans aan het einde van 2013 ook kapitaaltekorten. Zij hebben echter afgelopen jaar al voldoende maatregelen genomen.

De ECB verhuist vanwege de extra taken naar een nieuwe kantoorkolos in Frankfurt, die eerder dit jaar werd opgeleverd. Vanaf maandag werken daar al 722 personeelsleden, de hele verhuizing wordt naar verwachting deze maand afgerond.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl