Op de Nederlandse energiemarkt heb je vaste en variabele prijzen voor gas en stroom. Maar het begrip variabele betekent doorgaans dat prijzen eens per halfjaar worden aangepast. Nieuwkomer easyEnergy wil die markt opschudden: stroom- en gasprijzen die per uur kunnen verschillen.

Nederlandse huishoudens die in het bezit zijn van een slimme energiemeter kunnen vanaf dinsdag voor stroom en gas terecht bij EasyEnergy. De nieuwe energieaanbieder komt uit de stal van het concern dat ook achter luchtvaartprijsvechter easyJet zit.

Anders dan branchegenoten belooft easyEnergy actuele energieprijzen één-op-één zonder winstopslag doorberekenen naar klanten.

Alleen voor slimme energiemeter

Met de slimme meter kunnen consumenten hun verbruik afstemmen met het moment, bijvoorbeeld wanneer de stroom duurzaam is doordat de zon schijnt. De energieprijzen kunnen daarbij per uur verschillen. Consumenten betalen per aansluiting 5 euro per maand ,,abonnementsgeld”.

EasyEnergy mikt op een zo groot mogelijk deel van de markt, maar aantallen werden desgevraagd niet gemeld. Momenteel telt Nederland circa 3 miljoen slimme meters. Dat is ongeveer de helft van het totaal aantal huishoudens.

De verwachting is dat in 2020 vrijwel alle huishoudens met een dergelijke meter zullen zijn uitgerust. In eerste instantie richt easyEnergy zich op de Nederlandse markt. Daarna moet de rest van Europa volgen.

Voor wie interessant?

Het aanbod van easyEnergy laat zich enigszins vergelijken met de keuze voor een hypotheek met een variabele of vaste rente. De afweging is daarbij doorgaans dat je met een variabele prijs iets iets goedkoper uit kunt zijn - in het geval en easyEnergy hangt dat dus mede af van de momenten dat je stroom en gas verbruikt.

Aan de andere kant ben je met variabele prijzen gevoeliger voor plotselinge prijsschommelingen. Als energieprijzen stijgen merk je dat meteen en moet je dus ook het financiële budget hebben om zo'n prijsstijging te kunnen opvangen.