Het Britse Office for Budget Responsibility (OBR), vergelijkbaar met het Centraal Planbureau, heeft nieuwe economische vooruitzichten voor het Verenigd Koninkrijk gepubliceerd. Die wijzen op een Brexit-schade die veel hoger ligt dan het Britse volk tot nu toe werd voorgehouden.

Uit een analyse van denktank Resolution Foundation blijkt de negatieve gevolgen van de Brexit in 2021 maar liefst 72 miljard pond van het nationaal inkomen afsnoepen- omgerekend gaat het om ongeveer 81 miljard euro. Dat is een veelvoud van de 22 miljard pond (25 miljard euro) die werd berekend door een adviseur van David Davis, Brexit-minister (Secretary of State for Exiting the European Union).

In de grafiek hieronder staat een vergelijking van de groeiprognose van de Britse economie in vergelijking met andere grote westerse landen.

De economieën van de VS, de EU en Canada groeien momenteel sneller dan in het halfjaar voorafgaand aan het Brexit-referendum. In het VK is de groei juist teruggevallen. Het Britse pond is in waarde gedaald en investeerders hebben op de pauzeknop gedrukt.

Zelfs Japan, het zwarte schaap dat geplaagd is door jarenlange stagnatie, doet het beter dan het VK.

Foto: OBR

De grafiek met cumulatieve groei in de eerste drie kwartalen van 2017 ziet er voor de Britten niet veel beter uit. Het VK ligt achter op Frankrijk en het door schulden geplaagde Italië.

De afbeelding hieronder is afkomstig van Michael Baxter van het Share Centre.

Foto: The Share Centre

Het verschil in groei in vergelijking met de vorige OBR-schatting van afgelopen maart wordt hieronder goed weergegeven.

Op basis van nieuwe data die sinds het Brexit-referendum beschikbaar zijn gekomen, ontstaat het volgende beeld:

Foto: OBR

Volgens de eerdergenoemde denktank vertaalt het verschil zich in een bedrag van 72 miljard pond in 2021:

"Van de economie wordt nu verwacht dat deze 42 miljard pond kleiner zal zijn aan het begin van 2022 dan in maart werd verwacht. Deze negatieve bijstelling komt nog bovenop de negatieve economische impact van de Brexit die eerder al werd ingecalculeerd. In totaal wijzen de laatste groeivoorspellingen op een economie die 72 miljard pond (of 3,4 procent) kleiner is in 2021, dan in maart 2016 werd voorspeld."

Natuurlijk spelen er ook andere factoren mee. Het VK heeft bijvoorbeeld een chronisch lage productiviteit.  Maar in de periode tussen maart en november van dit jaar zijn behalve de Brexit-besprekingen geen noemenswaardige macro-economische ontwikkelingen geweest die de negatieve aanpassing in de OBR-vooruitzichten kunnen verklaren.

Het besef dringt steeds meer door dat de Britten op een harde Brexit afkoersen, in plaats van een deal die het land dicht bij de interne markt van de Europese Unie houdt.

LEES OOK: Brexit is op één uitzondering na ‘het domste wat een land ooit heeft gedaan’, aldus mediatycoon Michael Bloomberg