Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gaat de elektronische sigaret aanpakken.

In een brief aan de Tweede Kamer zegt hij donderdag met extra maatregelen te komen over de veiligheid en informatie aan de consument. Van Rijn geeft ook aan niet te willen wachten op Europese regels. Dat heeft het ministerie laten weten.

Het RIVM maakte een inventarisatie van de nadelen van de elektronische sigaret. Volgens de overheidswaakhond op het gebied van volksgezondheid is de elektronische sigaret, net als een gewone peuk, een verslavend product dat zeer giftige stoffen bevat, schrijft het AD woensdag.

Slecht voor ongeboren kinderen

Gebruikers zouden vaak last hebben van duizeligheid, misselijkheid en mond- en keelirritatie. De uitgeademde lucht bevat bovendien veel schadelijke stoffen en de geïnhaleerde nicotine is slecht voor ongeboren kinderen.

Ook de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) waarschuwt voor de risico’s. Vloeibare nicotine in een elektronische sigaret is volgens de NVWA levensgevaarlijk voor kinderen. Een klein slokje van de vloeistof is al genoeg voor een acute nicotinevergiftiging.

Van Rijn zegt die rapporten serieus te nemen en komt nu met wettelijke maatregelen over reclame, veiligheid, kwaliteit en de etiketten van e-sigaretten, onder meer door de Warenwet aan te scherpen. Ook laat hij het RIVM extra onderzoek doen.

Binnenshuis roken

Een elektronische sigaret is een apparaatje op batterijen, bedoeld om als traditionele sigaret te gebruiken. Op de markt zijn er inmiddels vele varianten van. Er zit meestal nicotine in, maar geen tabak.

Lees ook op Business Insider

Gebruikers geven vaak als voordeel aan dat ze binnenshuis kunnen roken en dat dat niet schadelijk is. Van Rijn wil dat uitgezocht hebben. “Onderzoekers raden aan om de e-sigaret met nicotine niet in de buurt van kinderen te gebruiken”, stelt hij.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl