Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
4:16

De transitie naar een duurzame maatschappij versnellen, dat is de missie van ondernemer Patrick Schneider. Tijdens zijn werk als CEO voor Vacu Vin, het familiebedrijf dat internationaal bekendstaat om haar vacuümpomp voor wijnflessen, liep hij steeds vaker tegen de nadelen van de consumptiemaatschappij aan.

“Grote retailplatformen verkochten bijvoorbeeld slechte kopieën van onze producten en namen daar totaal geen verantwoordelijkheid voor”, schetst hij. “Het gaat dat soort partijen echt alleen maar om de winst. Ik realiseerde me dat dat een ontwikkeling is waar we het uiteindelijk niet mee gaan redden op deze planeet en besloot me in te zetten voor een duurzamere maatschappij.”

Schneider legde zijn functie als CEO neer en begon Responsible Together, een organisatie die als doel heeft de transitie naar een duurzamere maatschappij te versnellen. De verschillende initiatieven van het bedrijf – waaronder een podcast, een duurzame webwinkel en een expertteam dat bedrijven op freelance basis helpt met hun duurzame koers – zijn allemaal gefocust op het maken van maximale impact.

Zijn nieuwste initiatief is baanmetimpact.nl, een vacaturebank die duurzame werkgevers en werkzoekenden aan elkaar verbindt. Aan Business Insider vertelt de ondernemer meer over dit initiatief.

Wat is baanmetimpact.nl precies?

Schneider: “Het is een digitale vacaturesite die impactbedrijven, zoals wij duurzame en sociale ondernemingen noemen, aan gelijkgestemde werkzoekenden koppelt. Op dit moment staan er onder meer vacatures op van Seepje, Werkse! en Pieter Pot.”

“In principe kan elk bedrijf een vacature op het platform zetten, maar als een vacature toch niet bij een duurzaam initiatief blijkt te aan te sluiten, wordt deze verwijderd. In het begin werkten we met goedkeuring vooraf en herschreven we sommige vacatures zelfs, maar dat is niet meer haalbaar als we verder groeien. We willen wel toe naar een vaste structuur waar de advertenties op ons platform aan moeten voldoen, zodat de ongeschikte vacatures er al van te voren uitgefilterd worden.”

“Transparantie en helderheid zijn ontzettend belangrijk bij een concept als dit. De werkzoekende moet zeker weten dat het bedrijf waar hij solliciteert echt impact wil maken, en voor het bedrijf is het ook fijn om van te voren al te weten dat de werkzoekende vanuit de juiste intenties solliciteert.”

Patrick Schneider. Foto: Responsible Together

Hoe kwam je op het idee?

“Vanwege mijn winkelplatform Consuming for Good heb ik veel contact met duurzame bedrijven. Het zijn vaak beginnende bedrijfjes die echt verschil willen maken. Als je met een dergelijke missie wil groeien, is het belangrijk dat alle neuzen binnen de onderneming dezelfde kant op staan.” 

“Ondernemers die een duurzaam of sociaal bedrijf runnen doen dat niet voor het geld, maar uit overtuiging. En zij verwachten hetzelfde van hun werknemers. Als bedrijven de juiste mensen vinden, blijft hun bedrijfscultuur in stand. Met deze vacaturebank wil ik duurzame bedrijven helpen om medewerkers te vinden met hetzelfde DNA.”

Maar er bestaan toch al duurzame vacaturesites?

“Er zijn wel al groene vacaturebanken, maar wij richten ons op alle bedrijven die impact willen maken. Dus ook op sociaal gebied. We zien dat dit bij veel bedrijven ook hand in hand gaat.”

“Wat ons ook onderscheidt van andere initiatieven, is dat het bij ons echt om alle vacatures gaat en niet alleen om die van duurzaamheidsmanager. Je komt bij ons ook vacatures tegen voor bijvoorbeeld receptionist of IT-specialist. Iedereen binnen een duurzaam of sociaal bedrijf draagt tenslotte een steentje bij aan dat hogere doel.”

Waarom is dit zo belangrijk?

“Het is inmiddels voor niemand meer nieuws dat het niet goed gaat met de aarde, maar veel mensen worstelen met wat zij daar aan kunnen veranderen. Consumenten kunnen niet zo veel met grote termen zoals het terugdringen van de CO2-uitstoot; dat is allemaal te ver van hun bed. Daarom probeer ik met Responsible Together praktische initiatieven te lanceren die duurzaamheid behapbaar maken.

"Veel van die ondernemingen moeten – net zoals baanmetimpact.nl - de komende tijd nog verder groeien. Maar mijn motto is dat beginnen het belangrijkste is, want als we allemaal alleen maar blijven praten, gebeurt er niets.”

“Ik hoop dat uiteindelijk iedereen die twijfelt over haar of zijn huidige baan, een kijkje bij ons komt nemen. Als iedereen dat doet en voor zijn volgende baan bewust kiest voor een baan met impact, dan verandert de wereld uiteindelijk vanzelf.”

LEES OOK: Dit gaat weckpotsuper Pieter Pot doen met €9 miljoen groeigeld: uitbreiden in West-Europa en een vierkante pot produceren