“We werken al jaren in de Champions League van onze business waarin we één van de beste spelers zijn”, vertelt Sander Pielkenrood – algemeen directeur van Dutch Clean Tech Holding: een familiebedrijf uit Heerhugowaard met meer dan 55 jaar ervaring in duurzame waterzuiveringstechnologieën. “De Shells, Chevrons en Totals van deze wereld zitten al in ons klantenbestand.” En nu wil het bedrijf een nieuwe, grote stap zetten en zoekt investeerders.

De portefeuille blijft groeien. “Dat komt vooral doordat we naast industriële klanten als onze traditionele doelgroep, in de eindgebruiker een hele nieuwe doelgroep hebben zien ontstaan.”

Pielkenrood legt uit: “Waar het voor ons heel normaal is dat er schoon en veilig drinkwater uit de kraan komt, is dat voor twee miljard mensen in ontwikkelingslanden niet het geval. Daarom hebben wij een installatie ontwikkeld waarmee we schoon en veilig drinkwater kunnen maken uit grond- en oppervlaktewater, wat we dan vervolgens bij de mensen thuisbrengen.”

Uniek model dat aansluit bij de nieuwe economie

Daarbij heeft Dutch Clean Tech Holding een opvallend financieringsmodel, waarbij klanten enkel betalen voor het gebruik en niet voor het bezit van de drinkwaterinstallaties. “Vergelijk het met een bedrijf als Uber dat als grootste taxibedrijf ter wereld geen enkele taxi in eigendom heeft. Ons model sluit dus naadloos aan op de nieuwe economie, waarin steeds meer wordt betaald voor gebruik in plaats van voor bezit.”

“Daarbij komt dat veel overheden van ontwikkelingslanden op beide halfronden vaak het geld niet hebben om grootschalig in schone watervoorzieningen te investeren. Wij kunnen hierop inspringen door daar de waterinstallaties heen te brengen, te installeren, te bedienen en te onderhouden.”

Het bedrijf zet hierbij alle hightech kennis die door de jaren heen is opgebouwd om in gestandaardiseerde producten. “Daardoor kunnen wij deze dus zeer betaalbaar en breed in de markt zetten en daarmee commercieel invulling geven aan een duurzame en verantwoorde manier van ondernemen.”

Het mes snijdt aan meerdere kanten

Om de aanzienlijke groei van het aantal nieuwe projecten en nieuwe productiemethoden te kunnen financieren, gaat Dutch Clean Tech Holding obligaties uitgeven. Pielkenrood: “Door de opkomst van onder meer crowdfunding zijn banken al lang niet meer de instituten waar ondernemers aankloppen voor financiering.”

Lees ook op Business Insider

Sebastiaan Rozendaal

Hij vult aan: “Vandaag de dag stappen privé-beleggers ook steeds vaker direct in een obligatiebelegging, waarmee uitgevende bedrijven hun groei kunnen financieren, terwijl beleggers een veel hoger rendement dan bij de bank ontvangen. Door in ónze obligatie te beleggen wordt bovendien ook nog een bijdrage aan een betere wereld geleverd, waarmee het mes dus aan meerdere kanten snijdt.”

De obligaties die Dutch Clean Tech Holding uitgeeft bieden een vast rendement van 7% op jaarbasis, waarbij ieder kwartaal rente wordt uitgekeerd. Deelnemen is mogelijk vanaf 100.000 euro. De inschrijfperiode loopt van 1 juli 2020 tot en met 31 december 2020, waarbij verkorting of verlenging van deze periode mogelijk is.

Meer weten over de obligaties van Dutch Clean Tech Holding? Klik hier!

De drie duurzame divisies

Het bedrijf uit Heerhugowaard heeft in totaal drie werkmaatschappijen die zich wereldwijd – van Thailand en Maleisië tot Rusland en Irak – volledig richten op een duurzamere samenleving. Dutch Clean Tech Water doet dat bijvoorbeeld door klanten, in met name ontwikkelingslanden, van veilig en schoon drinkwater te voorzien. Maar ook door rioolwater zo te behandelen dat het geschikt wordt voor irrigatie: een stap naar een meer circulaire economie.

De divisie Pielkenrood draagt zijn duurzame steentje juist bij door onder meer onder meer olie-/waterscheiders en installaties voor de behandeling van afvalwater te ontwerpen en produceren. Kunststofbedrijf Marant doet dat door leidingsystemen, tanks en apparaten voor onder andere aardwarmteprojecten te leveren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dutch Clean Tech Holding.