De politieke spanning rond minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is maandag verder opgelopen, vanwege de deal die zijn staatssecretaris Fred Teeven vijftien jaar geleden sloot met een drugshandelaar.

Maandag werd bekend dat een betalingsbewijs van het bedrag is gevonden. En daaruit blijkt dat toch 4,7 miljoen gulden aan de crimineel is overgemaakt en niet de 2 miljoen die de minister tot nu toe had volgehouden.

Oppositie neemt het hoog op

De oppositiepartijen SP, D66 en ChristenUnie hebben al aangekondigd de kwestie hoog op te nemen. Maandagavond moet de minister de Kamer nog antwoord geven op ongeveer honderd vragen die vorige week zijn gesteld. Dinsdag is een debat gepland. De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben maandag nog niet gereageerd.

Het bewijs van de betaling is een schermafdruk uit een financieel overzicht in een systeem dat al jaren niet meer in gebruik is. Opstelten had de Tweede Kamer steeds voorgehouden dat er binnen Justitie geen betalingsbewijs was te vinden. Na nieuwe onthullingen van Nieuwsuur vorige week liet hij opnieuw zoeken op het departement en bij het Openbaar Ministerie (OM).

Kamer verkeerd ingelicht

Nieuwsuur meldde bewijzen te hebben gezien dat het ging om 4,7 miljoen gulden. Hiermee was de suggestie geboren dat Opstelten de Tweede Kamer vorig jaar verkeerd heeft ingelicht en dat is een ‘doodzonde’ in de politiek. Opstelten is politiek verantwoordelijk voor het handelen van Teeven destijds als officier van justitie.

De nu gevonden digitale bevestiging is een betaling aan advocaat Doedens ten behoeve van Cees H. van 4,7 miljoen gulden. Zondag lukte het alsnog om met specialistische kennis de gegevens weer zichtbaar te maken, zo meldden bronnen binnen Justitie maandag.

Bekende drugscrimineel

De zaak draait om Cees 'Puk' H. die in de jaren tachtig en negentig een bekende drugscrimineel was. Hij werd veroordeeld tot een celstraf en tot betaling van een megabedrag, van met de drugshandel verdiend fortuin. In 2000 kwamen justitie en H. tot een schikking. Cees H. betaalde het OM een boete van 750.000 gulden. In ruil daarvoor kreeg de crimineel de miljoenen terug die vast stonden op een Luxemburgse rekening.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl