Harley-Davidson heeft flink last van de dure dollar, die zijn motoren relatief duur maakt ten opzichte van die van buitenlandse concurrenten. Dat maakte de Amerikaanse motorfabrikant dinsdag bekend bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal.

Het iconische motormerk zag de omzet afgelopen kwartaal met 9 procent teruglopen tot 1,8 miljard dollar (1,7 miljard euro). De nettowinst kwam uit op 300 miljoen dollar, bijna een vijfde minder dan een jaar eerder. Harley-dealers wereldwijd verkochten 88.931 motoren, tegen 90.218 in het tweede kwartaal van 2014.

Met name in Canada en Europa zakten de verkopen flink, met respectievelijk 9,9 en 8,9 procent. Op de thuismarkt verkocht het Amerikaanse bedrijf 1,4 procent minder motoren. Dat de verkopen in Azië met circa een zesde toenamen, was niet voldoende om dat te compenseren.

Dealers

Dealers kregen 85.172 nieuwe motoren aangeleverd. Dat waren er een jaar eerder nog 92.217. Harley-Davidson besloot in april de productie op een lager pitje te zetten omdat ook de vraag is teruggevallen. De daling van het aantal verscheepte motoren is volgens het bedrijf in lijn met dat besluit.

Harley-Davidson verwacht over heel 2015 nog altijd meer motoren te verschepen dan vorig jaar: tussen de 276.000 en 281.000. Dat zou neerkomen op een stijging van 2 tot 4 procent. Ook in het derde kwartaal wordt al een toename voorspeld.

Het bedrijf kwam enkele jaren geleden nog in zware financiële problemen terecht. Het werd toen financieel ondersteund door investeerder Warren Buffett.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl