De Duitse industrie fungeerde in de eerste helft van dit jaar als trekpaard van Europa. Maar de glans is eraf. In het achterblijvende Frankrijk biedt de dienstensector een beetje hoop.

Dat blijkt uit peilingen onder inkoopmanagers in de industrie en dienstensector van onderzoeksbureau Markit. het gaat om voorlopige ramingen voor de maand augustus, die donderdag werden gepubliceerd.

De indices van Markit wijzen bij een stand van 50 punten op een neutrale situatie. Een waarde boven de 50 wijst op groei, een waarde onder de 50 op krimp.

Duitsland: industriële productie vertraagt

Voor Duitsland kwam de inkoopmanagersindex voor de industrie in augustus uit op 52 punten, tegen 52,4 punten in juli. Nog wel groei dus, maar een tandje lager. Ook de dienstenindex duidde op groeivertraging, al was die met een niveau van 56,4 punten nog wel robuust in augustus.

In de Duitse industrie was het vooral de lopende productie die in augustus vertraagde. Aan de andere kant waren er wel positieve signalen over een groei van de nieuwe orders.

Franse dienstensector krabbelt op

De activiteit in de Franse economie is deze maand gestabiliseerd, na krimp in de voorgaande maanden.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor de Franse economie ging deze maand van 49,4 naar 50. Daarmee kwam de graadmeter voor de economische groei precies uit op het snijvlak tussen groei en krimp. Economen voorspelden gemiddeld een kleinere verbetering, tot 49,6 .

De betere score was te danken aan de dienstensector, die in augustus sterker groeide dan verwacht. De activiteit in de industrie ging nog sterker achteruit dan in juli.

Eurozone: beperkte groei

De economische groei in de eurozone als geheel blijft per saldo matig, volgens Markit

De graadmeter die Markit hanteert voor de ontwikkeling van de economie wees in augustus opnieuw op groei. Die was echter beperkter dan in de voorgaande maanden, vooral omdat de vooruitgang in de industrie terugviel tot het laagste niveau in ruim een jaar.

In de dienstensector verloor de vooruitgang ook vaart, maar bleef desondanks sprake van een behoorlijke groei.

Volgens Markit ligt de eurozone op koers voor een economische groei van 0,3 à 0,4 procent in het derde kwartaal. Die vooruitgang is volgens de onderzoekers waarschijnlijk te beperkt om voor een echte verbetering op de arbeidsmarkt te zorgen.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl